“Fără alternative, daunele provocate de tutun nu vor fi niciodată diminuate”

Publicat: 04/03/2020 | 17:58

Ce ar trebui făcut cu miile de persoane care nu doresc sau nu pot renunța la fumat? Patru specialiști discută despre acest subiect în LA RAZÓN. Interdicția nu este suficientă, susțin ei. Autoritățile nu pot fi ca un zid de piatră. “Ele au obligația de a căuta, cu rigoare științifică, opțiuni mai puțin dăunătoare pentru aceștia. Ar trebui să încercăm să minimizăm riscul cât mai mult posibil”.

Țigările sunt cu siguranță un inamic de neacceptat împotriva căruia noi, medicii, „trebuie să luptăm necontenit”, dar „nu le putem întoarce spatele celor care nu doresc sau nu pot să renunțe la fumat, ci trebuie să le oferim alternative care să reducă daunele pe care le provoacă acesta”. Dezbaterea nu ar trebui să fie despre a fuma sau nu, ci despre a arde tutunul sau nu. Restricțiile legale nu sunt singura soluție. Spania s-a bazat în întregime pe legiferare. Aceasta este cea mai ușoară cale, „dar nu cea mai eficientă”. Există țări care sunt cu mult înaintea noastră în ceea ce privește abordarea acestei grave probleme de sănătate publică. Țigările electronice și tutunul încălzit nu sunt lipsite de riscuri, dar sunt cu siguranță o opțiune mai bună decât țigările tradiționale. În același timp, o strategie de prevenire adresată tinerilor este esențială, bazată în principal pe eliminarea oricăror componente tentante și neconvenționale ale tutunului.

Acestea sunt câteva dintre concluziile reieșite în cadrul mesei rotunde „Fumatul: Reducerea riscurilor”, organizată de LA RAZÓN în colaborare cu Philip Morris cu participarea a patru medici de diferite specializări. Vivencio Barrios, medic cardiolog la Spitalul Ramón y Cajal din Madrid; Josep Maria Ramon Torrell, director al Secției pentru Fumat din cadrul Spitalului Bellvitge din Barcelona și specialist în Sănătate Publică; Pedro Tárraga, medic primar în Albacete și director al Academiei de Medicină Castilla-La Mancha și Antonio Gosalvez, director al Secției de Fertilitate și Reproducere Asistată din cadrul Spitalului Quirón Pozuelo (Madrid), au participat la această întâlnire.

Dr. Barrios a spart gheața: „Sunt cardiolog și, evident, un inamic declarat al tutunului. Aceasta înseamnă că atitudinea mea față de o persoană sănătoasă sau un pacient este aceea de a insista să renunțe la fumat. Această poziție este evidentă în toate specializările, dar poate cu atât mai mult în specializarea mea. Cu toate acestea, există multe persoane care nu pot sau nu doresc să renunțe la fumat și pe care „nu le putem lăsa în voia sorții”. Trebuie să existe alternative mai puțin dăunătoare pentru astfel de cazuri. „Trebuie precizat însă clar faptul că nu sunt lipsite de riscuri, deși sunt mai puțin dăunătoare decât țigările tradiționale”.

Medicul ginecolog Gosalvez și-a început intervenția afirmând că „Mă ocup cu reproducerea asistată, astfel încât ar trebui să fiu departe de această problemă. Adevărul este însă că fertilitatea nu trece printr-o perioadă prea bună și unul dintre factorii care o condiționează cel mai mult sunt poluanții de mediu, inclusiv tutunul. „Este esențial ca fumătorii să renunțe în scurt timp, deoarece, după o singură zi fără să fumeze, nivelul monoxidului de carbon din sânge scade semnificativ. Abordarea trebuie să țină cont de faptul că, în mare parte, tinerii încep să fumeze pentru că este ceva neconvențional și, de aici, începe dependența de nicotină, care „în sine, este inofensivă”. „Important nu este fumatul, ci arderea tutunului. În timpul combustiei, se generează fum care conține substanțe nocive, care sunt cauza reală a îmbolnăvirilor. Când o dependență toxică devine mai puțin toxică este un mare pas înainte. Așadar, dacă cei care nu renunță la fumat încetează cel puțin să ardă tutunul, aceasta este cu siguranță mai bine”, a spus acesta.

Medicul de familie din Castilian-La Mancha a evidențiat faptul că fumatul este o cauză majoră a afecțiunilor respiratorii, cardiologice și toate tipurile de boli. „Trebuie să găsim modalități să gestionăm această problemă fără complicații de ultim moment”, a punctat acesta. În această privință, a atras atenția: „Studiul  2018 ‘Ages’ a reprezentat un strigăt de avertizare pentru că am considerat că toate restricțiile prevăzute în legislație ar reduce consumul de tutun și, în schimb, a avut loc o creștere. Trebuie să încercăm să convingem pacienții să renunțe la fumat, dar nu trăim într-o lume ideală și, de aceea, trebuie să căutăm alte metode complementare care sunt mai puțin dăunătoare pentru cei care nu doresc sau nu pot renunța”.

Josep Maria Ramon Torrell a reamintit faptul că „fumatul este cauza principală a bolii”. „În mod tradițional”, a continuat acesta, „s-au avut în vedere strategiile de reducere a riscurilor. Există câteva elemente care cauzează boli și, în același timp, alternative care, deși sunt nesănătoase, sunt mai puțin maligne. Trebuie să minimizăm riscul cât mai mult posibil”. Acesta și-a încheiat primul discurs reamintind faptul că „există țări despre care aș spune nu că sunt cu un pas înainte, ci foarte departe în lupta împotriva fumatului, deoarece o abordează într-un mod diferit față de cel tradițional, care poate fi rezumat ca ‘interdicția de a fuma orice’”.

Vorbitorii au fost de acord cu faptul că Legea anti-fumat din 2006 a fost un punct de cotitură în lupta împotriva fumatului în țara noastră. Însă, în opinia medicului cardiolog de la Spitalul Ramón y Cajal, „nimic nu s-a făcut de atunci. De fapt, cred că există o anumită relaxare în ceea ce privește respectarea acelei reguli și nu a existat nicio strategie, nefiind, de aceea, surprinzător faptul că se înregistrează o creștere a consumului”. „În acești ultimi douăzeci de ani”, a spus specialistul de la Spitalul Quirón Pozuelo, „a existat o creștere a numărului de femei fumătoare, pentru că era un obicei specific mai mult bărbaților. Conceptul de neconvenționalitate în rândul adolescenților a devenit unul foarte feminin”. Acesta a adăugat că tratamentele utilizate „te ajută să renunți, dar nu te ajută să nu începi să fumezi din nou”. „Spania este în urmă și aplică tehnici utilizate acum 10 ani”, a spus acesta. „Pare că jucăm ruleta rusească și pariem totul pe roșu sau nimic și totul de bazează pe tratamentul cu Champix finanțat de Minister de la 1 ianuarie”, a susținut Tárraga.

Șeful Secției pentru Fumat din cadrul Spitalului Bellvitge din Barcelona a afirmat că „avem cea mai avansată legislație”, dar nu este suficient. „Între 2006 și 2010, scăderea a fost de aproape 2%. Scăderea mare a prevalenței utilizării tutunului a venit mai devreme. Între 2006 și 2017, nu doar că nu a scăzut, ci a crescut. Astăzi, suntem la același nivel ca la începutul anilor 1990.

Guvernele „nu se confruntă cu problema într-un mod mai proactiv, nu au în vedere existența acestor strategii pentru cei care continuă să fumeze. Interdicția nu este suficientă”, a declarat Vivencio Barrios. Dr. Gosálvez a adăugat că produsele cu niveluri diferite de toxicitate ar trebui taxate diferit. Întrebarea care ar trebui pusă, după părerea medicului Catalan, este „ce ne dorim să avem, dependenți de nicotină sau fumători? „Ce a făcut Suedia”, a venit răspunsul, „a fost să adreseze această întrebare pentru că nicotina te face dependent, dar nu dăunează sănătății, în timp ce fumatul tradițional da. A crescut de la nivelul de 30% de fumători în 1987 la 5% și prezintă 26-27% dependenți de snus (tutun oral care nu arde). Și totuși, incidența bolilor a scăzut. Este o experiență care a dat rezultate. Trebuie să existe reglementări, dar nu doar atât”. Trebuie să insistăm pe faptul că important nu este să oprim fumatul ci să rămânem fără fumat.

Autoritățile sanitare trebuie să deschidă dezbaterea, nu să o blocheze și, de asemenea, să încurajeze cercetarea aspectelor cel mai puțin dăunătoare ale acestor produse. „Sunt foarte îngrijorat în ceea ce privește tinerii care încep să fumeze, nu există nicio îndoială în această privință, dar, ca medic cardiolog, mă îngrijorează mai mult cei care fumează în prezent”, a afirmat Barrios. Aceste opțiuni sunt modalități de a reduce efectele negative ale fumatului”, a spus Tárraga. „Interdicția nu este singura soluție, creează chiar mai multe probleme. Trebuie să existe o politică clară, a adăugat Dr. Torrell, „ar fi suficient să se urmeze modelul altor țări care au obținut rezultate uimitoare, precum Anglia. Secretul este, ce facem cu povara fumătorilor în această țară? Aproape 50% din populația între 25 și 45 de ani fumează. Antonio Gosalvez a concluzionat că „dintre cei care încep să utilizeze Champix (un medicament care conține ingredientul activ vareniclină), un mare procent reîncepe să fumeze după un an. Însă, dacă ar fi să facem o comparație cu tutunul încălzit, s-ar depăși considerabil acest nivel de eficacitate, deoarece o mare majoritate nu revine la țigările tradiționale”.