Experții au dat verdictul. Cât rezistă, de fapt, virusul Sars-CoV-2 pe haine și cum poate fi distrus

Publicat: 27/02/2021 | 19:40

Specialiștii au dat verdictul. Toată lumea se întreabă cât rezistă, de fapt, noul coronavirus pe haine. Se pare că cel mai mult, Sars-CoV-2 rezistă pe hainele din poliester. 

Cristian Presură, fizician cunoscut, a vorbit despre perioada de rezistență pe care o are virusul COVID-19, pe haine. Acesta a mărturisit că cel mai mult rezistă pe hainele din poliester.

“E foarte bine să le spălăm la o temperatură ridicată. Asta spun și studiile. Pe de o parte, virusul nu trebuie să ne imaginăm că este singur. El este încapsulat fie în picături mici de lichid, fie în aerosoli și atât timp cât ei se păstrează încapsulați se păstrează mai mult timp.

Pe de altă parte, dacă acea capsulă de picătură de lichid se distruge în timp cu ajutorul detergentului sau cu ajutorul temperaturii, atunci virusul își expune mai repede structurile sale interne, în special acele țepușe care se prind în interiorul organismului și ele se degradează mai repede” a spus fizicianul.

Cum se distruge virusul Sars-CoV-2

Fizicianul Cristian Presură a mai declarat că virusul poate fi distrus dacă hainele sunt călcate la o temperatură mai mare.

„Avem aceste trei tipuri de materiale poliester în care au văzut că într-adevăr virusul se distruge abia după trei zile. Dacă este vorba de bumbac, a fost vorba de o zi iar dacă a fost o combinație între cele două atunci vorbim de șase ore.

Călcatul ridică temperatura în primul rând, deci evaporă imediat apa și expune virusul și atunci acesta va muri mult mai repede” a mai declarat acesta.