Exemplu demn de urmat. Ce soluție a găsit un medic italian să salveze viețile bolnavilor de cancer

Publicat: 06/04/2020 | 11:24

Un medic oncolog din privincia Emiliglia Romagna, una dintre cele mai afectate de coronavirus, pare să fi descoperit soluţia de a le salva viaţa pacienţilor bolnavi de cancer.

Oncologul a reușit până în prezent să țină în viață peste 100 de pacienți pentru că nu i-a dus la spital, evitând astfel o formă gravă de Covid-19, ci a trimis echipe de medici la ei acasă.

„Mergem acasă la ei, facem o examinare toracică cu ultrasunete, punem un diagnostic de pneumonie şi le lăsăm doze corecte de antiviral pentru şapte/opt zile”, a declarat Luigi Cavanna, medic oncolog.

Tratamentul de acasă și beneficiile acestuia

Pe lângă tratament, pacienţii primesc şi un aparat ca să îşi măsoare singuri saturaţia de oxigen şi au la dispoziţie în permanenţă un număr de telefon ca să comunice datele.

Oncologul din Piacenza le dă celor bolnavi hidroxiclorochină şi speră că, nu doar că poate îmbunătăţi boala pacienţilor, ci şi limitează răspândirea virusului. Chiar dacă au deja o boală grea, pacienţii doctorului sunt împăcaţi că măcar nu sunt lăsaţi de izbelişte.

„Chiar şi numai când văd că mergem la ei, în suferinţa lor, sunt emoţionaţi: „vine cineva să ne vadă”. Sub aparenţa noastră de monştri, din cauza costumelor, pot vedea trăsături umane, iar impactul este emoţionant.

Nu doar unul ne-a spus că va sfârşi cumva, dar este grozav că am mers la el. Iar asta este nepreţuit pentru un medic”, a mai precizat medicul italian.

Mai puţin de 10% din pacienţii doctorului Cavanna au avut nevoie de spitalizare. Oncologul spune că a fost contactat de medici din alte zone ale Italiei, pentru a-i sfătui cum să aplice şi ei modelul tratamentului la domiciliu.

La momentul transmiterii acestei știri, Italia este cel mai afectat stat de pandemia de coronavirus, cu peste 128.000 de cazuri confirmate și aproximativ 16.000 de decese.