Exemplu de devotament la Suceava, în „Spitalul Groazei”. Medic infectat cu noul coronavirus: „Suntem pregătiți să ne întoarcem. Lupta acum începe”

Publicat: 02/04/2020 | 20:57

Medicul Monica Terteliu, șefa secției de Boli Infecțioase a Spitalului de Urgență Suceava, și ea infectată cu noul coronavirus a transmis un mesaj de încurajare locuitorilor orașului.

Medicul se află încă în autoizolare, dar speră ca testele să fie negative și de duminică să se poată întoarce la muncă.

„Suntem pe poziție, luptăm zi și noapte ca pacienții să aibă cea mai bună îngrijire, în condițiile lipsei acute de personal.

Toate pavilioanele de la spitalul vechi sunt pline, este un singur medic pe zi care face gardă, noi, ceilalți, încercăm să asigurăm suportul, pentru că sunt medici de alte specialități. Noi, medicii de la Boli Infecțioase, toți ne-am îmbolnăvid de COVID”, a arătat medicul potrivit Monitor de Suceava. 

Se fac eforturi

Chiar dacă spitalul este în plină criză medicul Monica Terteliu a declarat că atât ea, cât și ceilalți colegi infecționiști și de alte specialități pot ajuta de oriunde. La fel ca și alți medici, ea a stat în spital în prima etapă a bolii și tratamentului, în perioada 23-27 martie, după aceea a stat în izolare împreună cu soțul său, și el pozitiv.

„Sunt optimistă că ne vindecăm și ne întoarcem. Lupta acum începe. Echipamente sunt, doar măștile lipsesc. Societatea civilă s-a mobilizat exemplar ca să ne ajute”, a spus medicul.

Tatăl medicului s-a mutat de acasă

Medicul anestezist Dorin Stănescu, tatăl Monică Terteliu, s-a mutat de acasă la hotel și a lucrat permanent la spital, în ciuda faptului că are 64 de ani și este în grupa de risc în caz de contaminare. „La Terapie Intensivă au cazuri intubate, sunt pacienți în stare gravă, cum să nu meargă?!”, a spus dr. Terteliu.

Totaodată, medicul a subliniat că în toată această perioadă „nici un pacient nu a rămas fără medicație și se fac în continuare eforturi pentru asta. Nu s-a întrerupt tratamentul nici măcar o singură zi”.

Ce medicamente primesc pacienții în stare critică

Dr. Monica Terteliu a mai spus că nu și-a văzut copiii de aproape două săptămâni, „dar fiica mea a spus că e mândră de mine, chiar dacă vorbesc puțin cu ea fiindcă stau în telefon cu spitalul. Asta îmi dă putere”.

Totodată, ea îi învită pe suceveni „să strângă rândurile în jurul nostru și ulterior să ne critice; va veni și ziua în care ne vom liniști, atunci vom putea fi judecați!”

De asemenea, sfătuiește oamenii să nu trateze cu ușurință infecția cu noul coronavirus, chiar în cazul formelor ușoare de boală.

Și acestea trebuie monitorizate atent și la primele simptome respiratorii persoana în cauză trebuie să contacteze medicul de familie și acesta îi va spune dacă trebuie să meargă la UPU.

Primul medic vindecat 

Primul pacient din Spitalul de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava s-a vindecat de COVID-19. Este vorba despre medicul infecționist Olga Sturdza, care după două teste negative a revenit la muncă astăzi și va intra pe gardă seara pe secția Medicală, unde este nevoie de ea.

”Sper să fiu de folos, să ajut cât mai mulți pacienți. Am fost foarte mâhnită când am văzut că erau pacienți foarte mulți, iar colegii rămași nu mai făceau față. Am păstrat permanent legătura telefonic cu colegii mei și am încercat să ajung cât de mult am putut.

Spitalul Suceava este unul de elită, foarte bine dotat și cu personal medical competent, cu foarte buni profesioniști. Sunt optimistă, cred că ne vom redresa și vom fi din nou fruntea.

A fost o perioadă nefericită, dar avem resurse să revenim și să ne luptăm cu boala, să avem tot mai mulți pacienți vindecați.

Suntem conștienți că vor fi și cazuri severe, dar suntem aici și vom lupta cu toate forțele pentru pacienții noștri”, a spus primul pacient vindecat în Suceava, transmite DoarRomania.ro