EXCLUSIV. Olivia Ciobanu, arhitect-șef al Primăriei Sectorului 1: ”Planul Urbanistic Zonal stopează defrișarea și salvează pădurea Băneasa!”

Publicat: 17/02/2020 | 07:09

Sectorul 1 al Capitalei nu a beneficiat niciodată de un Plan Urbanistic Zonal prin care să fie reglementată dezvoltarea în condiții optime și adaptate cerințelor moderne a întregului teritoriu, iar Olivia Ciobanu – arhitectul-șef al Primăriei Sectorului 1 – consideră că aprobarea unui asemenea proiect de anvergură ar duce la creșterea calității vieții locuitorilor din sector. Alături de primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache, Olivia Ciobanu și o întreagă echipă de specialiști depun eforturi aproape supraomenești pentru ca Planul Urbanistic Zonal – Coordonator Sector 1 să devină realitate și încearcă să depășească fiecare ”obstacol” plasat în drum de adversarii P.U.Z.

Deocamdată, Planul Urbanistic Zonal este blocat și din cauza a nenumărate petiții trimise de cetățeni care nu sunt informați corect cu privire la acest proiect al primăriei de sector, iar tergiversările blochează investițiile, precum și cele peste 200 de proiecte care ar putea fi puse în aplicare. În exclusivitate pentru Gândul, Olivia Ciobanu a oferit alte informații de interes major pentru locuitorii din Sectorul 1, iar în acest material sunt prezentate planuri concrete pentru salvarea pădurii Băneasa.

”O reglementare de tip P.U.Z. la acest nivel are obligația legală de a ține cont de situația existentă din teren”

Arhitectul-șef Olivia Ciobanu spune că Planul Urbanistic General al Municipiului București a prevăzut – la data aprobării acestuia, cu mai bine de 20 de ani în urmă – ”o formă a Pădurii Băneasa care se întindea pe o suprafață aproximativă de 220,95 hectare extravilan și 56,55 hectare intravilan”.

La acel moment, în cadrul Pădurii Băneasa a fost cuprinsă, pe lângă suprafața V7 (păduri și plantații forestiere) și o suprafață V2a (spații verzi publice cu acces limitat de folosință specializată) – Grădini Botanice și Zoologice, de 43, 82 ha, o zonă de M3 de 9,66 ha, o zonă de S1 de 9,21 ha și o zonă A4 de 24,61 ha.

Totuși, în decursul timpului pe zona Pădurii Băneasa au fost aprobate un număr de 3 documentații de tip P.U.Z. Fiecare dintre acestea a solicitat schimbarea încadrării terenurilor din V, respectiv V – conform P.U.G. – în altă altă categorie, de tip M, mai exact M3. Suprafața cumulată a acestor 3 P.U.Z.-uri este de aproximativ 1,71 hectare, iar perioada în care acestea au fost aprobate este 2007 – 2012.

”Astăzi, în cartea funciară a imobilelor (terenurilor), la categoria de folosință, terenurile figurează curți – construcții, ceea ce permite edificarea terenurilor conform zonei funcționale din care acestea fac parte. O reglementare de tip P.U.Z. la acest nivel are obligația legală de a ține cont de situația existentă din teren, de a prelua documentațiile în vigoare și cele care au produs efecte. Pe lângă cele menționate, trebuie să mai țină cont și de necesității actuale de dezvoltare ale orașului și de opțiunile și nevoile locuitorilor sectorului”, a explicat Olivia Ciobanu.

Pădurea Băneasa poate fi salvată: ”Grad maxim de protecție prevăzut prin legislația silvică”

Cei care contestă acest Plan Urbanistic Zonal al Sectorului 1 susțin – atunci când se referă la cazul ”Pădurea Băneasa” – că porțiuni întregi vor fi defrișate pentru a face loc unor construcții. Dar Olivia Ciobanu transmite că nu este vorba despre așa ceva, ba chiar din contră. Pădurea Băneasa, un adevărat ”plămân verde” al Capitalei, va fi în siguranță.

Dacă P.U.Z.-ul va fi, în cele din urmă aprobat, locuitorii Sectorului 1 vor beneficia de un procent mai mare de spațiu verde, ceea ce se va traduce – indiscutabil – printr-o calitate crescută a vieții. Echipa de elaborare a Planului Urbanistic Zonal – coordonată de arhitectul-șef al Primăriei Sectorului 1 și susținută de primarul Daniel Tudorache – a ținut cont tocmai de acest criteriu fundamental, colaborând cu Agenția Națională de Protecție a Mediului și Direcția Silvică Ilfov-Romsilva pentru a descoperi cea mai bună modalitate prin care Pădurea Băneasa să fie salvată. (Citește articolul integral AICI)