EXCLUSIV. Avea 80 de kg la 11 ani, acum vrea titlul suprem la culturism: Mr. Olympia! ”Voi avea un fizic schimbat!”

Publicat: 12/03/2020 | 23:16

Florin Damșa va participa la cel mai mare eveniment mondial din lumea culturismului: WEIDER´S MR. OLYMPIA SPAIN 2020, prestigiosul concurs care va avea loc la Alicante, în zilele de 11-13-14 iunie, anul acesta. CANCAN.RO, site-ul nr.1 din România, are povestea uluitoare a românului de 27 de ani care vrea marele titlu și v-o prezintă, în exclusivitate.

Avea 11 ani și 80 de kilograme! Nu te simți deloc în largul tău, printre prietenii de la bloc, colegi de școală. Știți cum sunt puștii, nu iartă și nici nu-și dau seama, la acea vârstă, câtă suferintă provoacă. Probabil, Damșa nu a trăit astea (sau cine știe), dar la acea vârstă s-a gândit cum i-ar sta în ”pielea” lui Arnold… A început să slăbească. După un an, a ajuns în Spania, unde era stabilit tatăl său, plecat la muncă.

Doi ani mai târziu, cineva l-a îndrumat către sala de de forță! ”Am mers o lună, apoi, părinții nu mi-au dat bani să plătesc sala. Mi-au spus că școala e totul, să învăț. Așa că n-am avut ce face, am întrerupt. Mi-am procurat, însă, gantere și altele necesare, am improvizat și m-am apucat de treabă acasă. Până la 15 ani, când am revenit la sală”, povestește Florin Damșa, pentru CANCAN.RO.

Începuse adevărata ”artă” a culturismului. A concurat, pentru prima dată, la 17 ani. La juniori. ”Îmi doream să concurez, era concursul Dragon regional, în Spania. Am sunat acolo, să iau legătura cu cineva. Am dat chiar peste marele Garcia Sergio, el se ocupa de asta. M-am dus, m-am întâlnit cu el și mi-a spus, sec, atunci când m-a văzut: M-a pregătit trei luni pentru concurs. Dietă strictă și tot ce trebuie. Am luat locul trei”, rememorează Damșa.

A revenit în România

În 2015, la 22 de ani, a luat decizia de a reveni în România. Unde și-a propus să continue ceea ce a început în Spania. ”Mi-am zis că nu se merită să stau într-o altă țară dacă-mi place a mea”, spune Damșa. A tras din greu, a participat la diverite concursuri unde a avut clasări de remarcat. Își amintește ce i-a spus, la începuturi, tatăl său: ”să muncești, nu să freci menta la sală, că o să mori de foame!” Nu a frecat menta, a muncit, dar…tot la sală!

”Am vrut și am știut, de mic, că asta e vocația mea. Am vrut de atunci să fac bani ca să trăiesc bine din asta. Pot spune că sunt pe drumul cel bun”, mărturisește cel care se pregătește intens pentru marele concurs din iunie.

Și chiar e pe drumul cel bun. Florin este acum instructor de fitness, atestat, are aproximativ 50 de persoane pe care le îndrumă și…câștigă cam 2.000 de euro pe lună. O fi Clujul cel mai scump oraș din România, însă Florin se descurcă de minune, dar nu vrea să se oprească aici. ”Strâng bani, peste ceva ani, îmi voi face propria afacere!” Omul e hotărât!

În 2016 a lucrat chiar la o fabrică de hârtie, făcea șervețele, dar a renunțat repede, pentru că-l împiedica din drumul lui. A făcut o scurtă pauză, data de niște probleme personale. Acum e mai hotărât ca niciodată.

WEIDER´S MR. OLYMPIA SPAIN 2020, cel mai mare eveniment mondial

”După un an de pauză din viața competițională, am decis să mă reîntorc pe scenă, și nu oricum, ci la prestigiosul concurs Joe Weider s Mr Olympia 2020. Este cel mai mare eveniment la nivel mondial, care va avea loc în iunie.

Am început pregătire din septembrie 2019, împreună cu antrenorul meu, Emilio Martínez, promotorul Federației Profesioniste de Culturism și Fitness IFBB PRO Spania, și președintele Federației Naționale de Culturism Spania.

Pregătirea decurge foarte bine, la 2-3 luni merg în Alicante pentru a mă antrena sub supravegherea antrenorului și pentru a face revizia fizică. În anul 2020 voi păși pe scenă cu un fizic schimbat față de anul 2018. Alimentația este foarte strictă, iar antrenamente zilnice foarte intense. Sper ca în Iunie să mă întorc în România cu o medalie de la prestigiosul concurs Mr. Olympia, unde va trebui să mă compar cu sportivi din toată lumea”, a dezvăluit Florin Damșa.

Culturistul român este absolvent al cursului instructor-fitness în cadrul FRCF/IFBB cu nota 10 și absolvent al cursului instructor Fitness Orthos din Barcelona. Anul acesta, a obținut omologarea de antrenor profesionist IFBB PRO League.

În prezent, face culturism de performanță în cadrul FNFF IFBB Pro League Spain (Federația Națională de Culturism și Fitness) și a fost sportiv în cadrul FEFF/IFBB (Federația Spaniolă de Culturism și Fitness) și FRCF/IFBB (Federația Română de Culturism și Fitness)

Florin Damșa, palmares

Locul 3 Campeonato de Aragon y Open Trofeo Nacional Zaragoza Spania 2010 (FEFF/IFBB)

Locul 3 Campeonato de Aragon y Open Trofeo Nacional Zaragoza Spania 2011 (FEFF/IFBB)

Locul 1  Campeonato de Aragon y Open Trofeo Nacional Zaragoza Spania 2012 (FEFF/IFBB)

Locul 4 Trofeul Steel Man 2012 Tg. Neamt Romania FRCF/IFBB

Locul 7 Tiger Classic 2014 Oradea Romania (PRIVAT)

Locul 2 Tiger Classic 2015  Cluj Romania (PRIVAT)

Locul 6 Grand Prix 2015 Dej-România( PRIVAT)

Locul 1 Cupa Federației Române de Culturism 2016 Bistrița România (FRCF/IFBB)

Locul 4 Grand Prix PN 2016 Dej-România (FRCF/IFBB)

Locul 6 Grand Prix PN 2018 Dej-România (PRIVAT)

2018 Bigman Weekend Show Pro Qualifier (IFBB Professional League) Benidorm Spania

Campeonato de España Absoluto (FNFF 2018 | IFBB Professional League) Alicante Spania