Evaluare Națională 2021, proba la Limba şi literatura maternă. Ce condiții trebuie să respecte elevii

Publicat: 25/06/2021 | 06:00

Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a (EN VIII 2021) se desfășoară în perioada 22 iunie – 4 iulie 2021. 131.177 de absolvenți ai clasei a VIII-a, dintre care 12.006 în municipiul București, au fost înscriși pentru susținerea examenului, conform situației centralizate de către Ministerul Educației. Proba la Limba şi literatura maternă va avea loc vineri, 25 iunie.

Examenul de Evaluare Națională a început marţi, 22 iunie, cu proba scrisă la Limba şi literatura română. Joi, 24 iunie, s-a desfăşurat proba la Matematică. Proba la Limba şi literatura maternă va avea loc vineri, 25 iunie.

Intrarea elevilor în sala de examen se va realiza până în ora 8:30, depozitarea bagajelor urmând a se face într-o sală special destinată, monitorizată audio-video. Înainte de începerea probei de Limba şi literatura română, candidaţii vor primi, cu semnătură, codul unic de identificare, pe care îl vor folosi pentru a afla, după afişare, rezultatele obţinute. (CITEȘTE ȘI: SUBIECTE EVALUARE NAŢIONALĂ 2021. CE SUBIECTE AU PICAT LA LIMBA ŞI LITERATURA ROMÂNĂ LA CAPACITATE)

În intervalul 9:00 – 9:15, elevii trebuie să completeze colţul secretizat al foii de examen, ulterior începând derularea timpului propriu-zis pentru rezolvarea subiectelor (120 minute/180 de minute pentru cazurile speciale), potrivit Ministerului Educației.

După completarea colțului secretizat de pe foaia de examen, la ora 9:15 începe propriu-zis proba scrisă. Elevii au la dispoziție două ore să scrie, iar în cazuri speciale, trei orei ore (120 de minute, respectiv 180 de minute). Contestaţiile vor putea fi depuse pe 29 iunie, între orele 16:00 şi 19:00 şi pe 30 iunie, în intervalul orar 8:00 – 12:00. Acestea pot fi transmise şi online.

Ce reguli trebuie respectate

Ministerul Educației a transmis un set de reguli ce trebuie respectate, de la intrarea în centrele de examen și până la depunerea contestațiilor și afișarea rezultatelor finale:

 • toate persoanele vor purta mască;
 • nu se măsoară temperatura;
 •  accesul în unitatea de învăţământ este organizat astfel încât să fie asigurată o distanţă minimă de 1 m între oricare 2 persoane;
 •  în sala de examen se asigură distanţa de minim 1 m între candidaţi;
 • se asigură dezinfectarea suprafeţelor, aerisirea spaţiilor;
 • parcursul prin curtea şcolii până la intrarea în unitate se va realiza pe un traseu bine delimitat şi semnalizat, respectând normele de distanţare fizică;
 • la intrarea în unitate sunt asigurate materiale şi echipamente de protecţie: covoraşe dezinfectante, măşti, substanţe dezinfectante pentru mâini;
 • intrările/ieşirile, precum şi sensul de deplasare pe coridoare sunt semnalizate corespunzător şi dezinfectate în mod regulat.

Probele sunt monitorizate audio-video

Este interzisă introducerea în sălile de examen a oricărui tip de materiale ajutătoare: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, cărţi, ciorne, rezumate, culegeri etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi a telefoanelor mobile şi a instrumentelor electronice de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare. (VEZI ȘI: EVALUARE NAȚIONALĂ PROBA DE MATEMATICĂ 2021. MODELE DE SUBIECTE PENTRU ELEVII DE CLASA A 8-A)

De asemenea, se interzice candidaţilor să introducă în sala de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea, candidaţii având obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învăţământ/centrul de examen în acest scop.

Totodată, candidaţii care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită de comisie în acest scop nu sunt primiţi în examen.

Calendar Evaluare Naţională 2021

 • 22 iunie 2021: Limba și literatura română – probă scrisă;
 • 24 iunie 2021: Matematica – probă scrisă;
 • 25 iunie 2021:  Limba și literatura maternă – probă scrisă;
 • 29 iunie 2021, până la ora 14.00: Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor;
 • 29 iunie 2021 – 30 iunie 2021: Depunerea contestațiilor;
 • 30 iunie – 4 iulie 2021: Soluționarea contestațiilor 4 iulie 2021 – Afișarea rezultatelor finale după contestaţii.