Eugen Tomac, liderul PMP, despre criza coronavirusului: ”Cerem măsuri ferme pentru protecția medicilor și a personalului medical. România nu-și poate permite încă un eșec”

Publicat: 24/03/2020 | 11:11

Spitalul Județean Suceava a fost închis din cauza COVID-19, nu mai puțin de 52 de cadre medicale fiind confirmate pozitiv la noul coronavirus. Este o situație fără precedent, foarte gravă, iar Eugen Tomac, liderul Partidului Mișcarea Populară, a cerut măsuri ferme pentru protecția medicilor și a personalului medical.

Eugen Tomac a scris pe pagina sa de socializare că România nu își mai poate permite un astfel de eșec medical, de-a dreptul cutremurător.

”Cerem măsuri ferme pentru protecția medicilor și a personalului medical. România nu își mai poate permite încă un eșec cutremurător precum cel de la Spitalul Județean Suceava. Cele mai prețioase resurse pe care România le are în lupta cu virusul necruțător COVID-19 sunt medicii și personalul medical. Îmbolnăvirea cu Coronavirus a celor 52 de cadre medicale de la Spitalul Județean Suceava reprezintă un eșec incalificabil de management sanitar, iar Guvernul are obligația să ia toate măsurile pentru a se asigura că acest lucru nu se mai repete. Nimic nu e mai important, în această criză, decât să asigurăm protecția sănătății celor care luptă în prima linie pentru salvarea de vieți omenești”, a scris Eugen Tomac la începutul mesajului postat în mediul online.

(VEZI ȘI AICI: OMS, AVERTISMENT SUMBRU: ”PANDEMIA DE CORONAVIRUS SE ACCELEREAZĂ. TREBUIE SĂ ATACĂM VIRUSUL CU TACTICI AGRESIVE”)

”Monitorizarea respectării riguroase a procedurilor. Echipamente de protecție”

Eugen Tomac a cerut Guvernului Orban să ia, de urgență, măsuri de protecție a personalului medical, prezentînd și principalele cinci măsuri care ar trebui luate.

”În acest context, PMP cere Guvernului, prin Ministerul Sănătății, să ia urgent următoarele măsuri de protecție a personalului medical și a personalului auxiliar din spitale, în semn de recunoștință pentru munca și dedicarea lor:

1. Testarea cu prioritate, în termen de 3 zile, a întregului personal medical și a personalului auxiliar din spitale, urmată de retestarea săptămânală a acestora, pentru a proteja sănătatea pacienților, dar și a personalului medical.

2. Dotarea cu echipamente de protecție suficiente pentru toți medicii, inclusiv pentru medicii de familie și cei din ambulatoriile de specialitate. Dotarea cu echipamente de protecție suficiente pentru asistente, șoferii de pe ambulanțe, infirmiere, brancardieri, personalul curățenie care interacționează cu medicii și pacienții în această perioadă.

3. Monitorizarea respectării riguroase a procedurilor. În toate spitalele din țară e nevoie de instituirea rutinei de respectare a protocoalelor și de sancțiuni dure pentru cei care nu le respectă.

4. Cazarea medicilor și asistentelor ce tratează cazuri de Coronavirus în locații izolate, care să le permită să nu își expună familiile riscului contagiunii.

5. Decontarea consultațiilor oferite de medicii de familie prin telefon sau prin mijloace electronice (skype sau alte platforme online). Medicii de familie sunt expuși contactului direct cu persoane care pot să fie purtătoare ale virusului COVID – 19.

Este esențial să protejăm sănătatea medicilor și a personalului auxiliar pentru a ne asigura că aceștia vor putea în continuare să salveze vieți. Avem de-a face cu o criză fără precedent, motiv pentru care vă cerem să acționați ferm și rapid în beneficiul României și al românilor”, a mai scris liderul PMP, Eugen Tomac. (CITEȘTE ȘI: AVERTISMENT ÎNGRIJORĂTOR DIN PARTEA OMS. CE SE ÎNTÂMPLĂ ACUM CU PANDEMIA DE CORONAVIRUS)