Este stare de alertă! Viitura vine din Ucraina. Anunțul făcut de ministrul Mediului

Publicat: 25/06/2020 | 08:36

Este stare de alertă în România, după ce s-a anunțat că o viitură va veni dinspre Ucraina. În ultima perioadă, sistemul Ro-Alert a emis nu mai puțin de 55 de avertizări.

CITEȘTE ȘI: KLAUS IOHANNIS, MESAJ DUR DESPRE INUNDAȚIILE DIN ROMÂNIA: „DIGURILE NU SUNT SUFICIENTE!”

Este risc mare de inindații pe râul Prut, în zona barajului de la Stânca Costeşti. Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat că există o cantitate impresionantă de apă care vine din Ucraina. Tot el a mai spus că, la Comitetul Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă, au fost emise 55 de avertizări prin sistemul Ro-Alert. Asta doar în ultimele zile.

„Suntem pregătiți pentru perioada următoare, când avem acest front atmosferic care poate să genereze cantități însemnate de precipitații, să fim în contact direct cu populația care este vulnerabilă. La acest moment, avem nu mai puțin de 252 de persoane care au fost evacuate din calea viiturilor. Avem, la nivel de ISU, la nivel național, începută procedura de identificare a pagubelor produse de inundații. În perioada următoare toți prefecții din țară vor trebui să continue acest proces pentru a evalua care sunt pagubele”, a spus Costel Alexe.

NU RATA: VIDEO | INUNDAȚII ISTORICE PE RÂUL TIMIȘ! 40.000 DE OAMENI SUNT ÎN PERICOL

„Pentru următoarele zile, riscul cel mai ridicat îl avem pe Prut, în zona barajului de la Stânca Costești, pentru că avem o cantitate impresionantă de apă care vine din Ucraina. (…) În ultimele două săptămâni au fost evacuate cantități mari de apă tocmai pentru a face față acestei viituri care va veni din Ucraina spre România”, a mai spus ministrul, care a trimis în zonă 20.000 de saci cu nisip pentru a opri, pe cât posibil, inundațiile.

Este stare de alertă! Viitura vine din Ucraina. Anunțul făcut de ministrul Mediului

De altfel, în urmăă cu doar o zi, a fost emisă o avertizare de Cod roșu de inundații, pe râul Prut. Potrivit hidrologilor, Codul roşu a fost extins până vineri, la ora 24.00 pe râurile din bazinul hidrografic Prut – sector amonte Ac. Stânca Costeşti (judeţul Botoşani).

AFLĂ ȘI: AVERTIZARE DE ULTIMĂ ORĂ: COD ROȘU DE INUNDAȚII ÎN CARAȘ-SEVERIN

De asemenea, sunt sub avertizare Cod portocaliu, până vineri la ora 12.00, râurile din bazinele hidrografice: Tisa, Someşul Mare, Lăpuş, Someşul Mic, Someş, Crasna, Ier, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Caraş, Nera, Cerna, afluenţii mici ai Dunării, Jiu, Motru, Gilort, Olt, Olteţ, Argeş, Dâmboviţa, Siret, Suceava, Moldova, Bistriţa, Trotuş, Putna, Rm. Sărat, Buzău, Bârlad, Başeu.