Este oficial! Danemarca renunță complet la vaccinarea cu AstraZeneca

Publicat: 14/04/2021 | 14:45

Ca urmare a numărului mare de reacții adverse raportat, autoritățile din Danemarca au anunțat că vor renunța total la administrarea vaccinului AstraZeneca. 

Potrivit Reuters, decizia luată de autorități va întârzia campania de vaccinare cu cel puțin câteva săptămâni.  Agenţia Europeană pentru Medicamente admite oficial legătura dintre vaccinul AstraZeneca şi chegurile de sânge, ca „efect secundar rar”.

Agenția Europeană pentru Medicamente a prezentat concluziile evaluării vaccinului AstraZeneca, la o zi după ce un oficial al agenției a recunoscut că există o legătură, încă insuficient documentată, între imunizarea cu acest vaccin și apariția cheagurilor de sânge.

VEZI ȘI VACCINAREA CU ASTRAZENECA AR PUTEA FI ÎNTRERUPTĂ. UNDE SE ÎNTÂMPLĂ ASTA

„Cheagurilor neobişnuite de sânge intră în categoria efectelor secundare rare ale Vaxzevria”

Așadar, comitetul de siguranţă EMA (PRAC) a conchis că situaţiile de apariţie a „cheagurilor neobişnuite de sânge” în condiţiile unui număr scăzut de trombocite trebuie să fie enumerate printre efectele secundare rare ale Vaxzevria – denumirea curentă a AstraZeneca, se menţionează într-un comunicat de pe site-ul Agenţiei.

„Pe ansamblu, beneficiile AstraZeneca în imunizarea anti-COVID depăşesc riscurile, iar AstraZeneca s-a dovedit un vaccin eficace în cel mai înalt grad.

O explicaţie plauzibilă pentru combinaţia de cheaguri de sânge şi nivelul scăzut de trombocite ar fi un răspuns al sistemului imunitar, care să ducă la o stare similară celei constatate la pacienţii trataţi cu heparină.

Pentru mai multe informaţii, Comitetul de siguranţă din cadrul EMA a solicitat noi studii şi modificări ale celor aflate în derulare, menţionând că va întreprinde orice acţiune va fi necesară”, a spus şefa EMA, Emer Cooke, în conferinţa de presă de la sediul Agenţiei.

CITEȘTE ȘI CORONAVIRUS ROMÂNIA, 14 APRILIE 2021. 164 DECESE S-AU ÎNREGISTRAT ÎN ULTIMELE 24 DE ORE

Sursă foto: pixabay.com