Epidemiologul Molnar Geza, despre acțiunea în timp a infecției cu coronavirus: ”Se pot accentua leziunile la persoanele care…”

Publicat: 30/03/2020 | 10:40

COVID-19 reprezintă o provocare majoră pentru comunitatea medicală internațională, iar cercetătorii încearcă să înțeleagă felul în care se comportă acest virus și ce efecte poate avea pe termen lung. S-a constatat, până acum, că persoanele infectate care suferă și de alte afecțiuni au probleme majore care pot duce chiar la deces.

Epidemiologul Maolnar Geza a transmis că infecția cu noul coronavirus ”nu lasă leziuni irecuperabile în timp”. Dar persoanele care suferă de infecții pulmonare sau de bronșite cronice pot fi afectate de leziuni accentuate din cauza COVID-19.

”Ceea ce știm, din punct de vedere științific, e că această infecție cu coronavirus nu lasă leziuni irecuperabile în timp. Totuși, se pot accentua leziunile la persoanele care au bronșite cronice sau repetate infecții pulmonare pe un plămân deja atins.  Repet, nu am cunoștințe de date științifice conform cărora această boală ar lăsa sechele iremediabile. Virozele respiratorii se vindecă, în general”, a declarat Molnar Geza la digi24.ro. Epodemiologul și-a păstrat optimismul și a mai spus că vaccinul împotriva COVID-19 va fi descoperit, în cele din urmă și va fi foarte util în contextul în care virusul s-ar putea reîntoarce, în forță, în toamna sau iarna viitoare.

”Sunt convins că se va găsi vaccinul. Va fi un vaccin deosebit de util dacă privim prognoza potrivit căreia în sezonul următor de epidemii, adică toamna și iarna viitoare, virusul se va reîntoarce inclusiv la noi, dar și la alții. Va fi extrem de binevenit pentru imunizarea populației și a persoanelor cu risc major”, a mai declarat epidemiologul.

(CITEȘTE ȘI: ROMÂNIA, ÎN SCENARIUL 4 DE ALERTĂ NAȚIONALĂ. EXISTĂ ȘI UN SCENARIU 5?)

”Nu trebuie să facem nimic cu ambalajele”

Molnar Geza a explicat care este greșeala pe care o fac românii atunci când merg la cumpărături. Specialistul transmite un avertisment cu privire la două fructe preferate de români, portocalele și bananele. Acestea nu ar mai trebui pipăite înainte de a fi cumpărate sau chiar evitate.

„Mergem la cumpărături și pipăim portocalele și bananele înainte de a le alege. E un obicei prost, iar aceste alimente ar fi bine să fie evitate. Nu trebuie să facem nimic cu ambalajele. În cel mai exigent caz, ambalajele pot fi șterse cu o cârpă umedă, cu un detergent sau cu un dezinfectant obișnuit pe bază de clor”, a explicat Molnar Geza la antena3.ro.

(VEZI ȘI AICI: NOUL CORONAVIRUS TE POATE INFECTA PRIN OCHI, NAS SAU GURĂ, DAR ȘI PRIN AERUL RESPIRAT. CE TREBUIE SĂ FACI PENTRU A TE PROTEJA)