Elevii francezi se întorc la școală pe 18 mai. Ce măsuri de precauție a luat statul pentru a îi proteja de COVID-19

Publicat: 29/04/2020 | 10:15

Camera inferioară a Parlamentului Franţei a aprobat planul Guvernului Edouard Philippe de relaxare a restricţiilor antiepidemice. Schimbările intră în vigoare din 11 mai și viseză școlile și unitățile comerciale.

Potrivit planului, grădiniţele şi şcolile elementare se vor redeschide în Franţa pe 11 mai, pe bază de voluntariat. Pe 18 mai vor putea fi deschise şi şcolile generale în regiunile în care gradul de contagiere este redus, scrie Mediafax.

Mai mult, școlile profesionale şi liceele ar urma să reia cursurile la începutul lunii iunie. În clase vor putea fi cel mult 15 elevi, iar, alternativ, va fi menţinut învăţământul online. Activităţile de lucru de la distanţă trebuie menţinute „oriunde este posibil acest lucru”, a spus premierul Franţei.

Restaurantele rămân închise

În același timp, toate unităţile comerciale, cu excepţia restaurantelor şi cafenelelor, se vor redeschide pe 11 mai. Cafenelele, barurile şi restaurantele s-ar putea redeschide după 2 iunie, iar bibliotecile şi muzeele pe 11 mai.

„Ridicarea restricţiilor înseamnă şi revenirea la viaţa noastră socială. (…) Va fi din nou posibil să circulăm liber, fără declaraţii de atestare, cu excepţia deplasărilor la distanţe de peste 100 de kilometri de domiciliu, care vor fi posibile doar pentru motive imperioase, familiale ori profesionale”, a precizat Edouard Philippe.

Planul a fost aprobat cu susţinerea a 368 de deputaţi din totalul de 571. Împotriva acestuia s-au pronunţat 100 de deputaţi, iar 103 s-au abţinut de la vot. Votul parlamentar are doar rol consultativ.

În Franţa s-au înregistrat până în prezent 166.036 de cazuri de coronavirus şi 23.327 de decese, conform datelor centralizate de Universitatea Johns Hopkins (SUA).