El este milionarul care a ”bătut palma” pentru 2,3 mil. € cu fostul premier al Moldovei!

Publicat: 05/03/2020 | 23:23

Omul de afaceri care i-a plătit fostului premier al Moldovei peste două milioane de euro pentru a cumpăra o râvnită proprietate din centrul Iașului, situată la câțiva metri de Palatul Culturii, este Cristin Zămoșteanu. Prolific dezvoltator imobiliar din Iași, Zămoșteanu s-a îmbogățit în doar câțiva ani. De la rang de vânzător de apartamente noi, a devenit unul dintre cei mai abili businessmani. Acum, se numără printre cei mai importanți milionari în euro din Iași. (VEZI AICI: FOSTUL PREMIER AL MOLDOVEI, ACUZAT DE UN “TUN“ DE 2,3 MILIOANE DE EURO ÎN ROMÂNIA. INSTANȚA A DECIS CĂ…)

Proprietatea cumpărată de Cristin Zămoșteanu de la Kapital Invest SA, la care Vlad Filat este acționar majoritar, este alcătuită din trei corpuri de clădire. Unul dintre acestea a fost sediul unui club de fițe din oraș, celălalt este închiriat unui restaurant, iar altul este o hală.

Situată pe Strada Sfântul Lazăr, la nr. 27, proprietatea cumpărată de Zămoșteanu însumează 3.629 de metri pătrați. În fața sa se află o altă clădire de birouri, vândută tot de Vladimir Filat, însă unui alt milionar ieșean, dezvoltatorul imobiliar Bogdan Gheorghiu, de numele căruia se leagă și festivalul de muzică Afterhills. (NU RATA: ȘOC LA IAȘI. MILIONAR ROMÂN CONDAMNAT LA CINCI ANI DE ÎNCHISOARE PENTRU FRAUDĂ IMOBILIARĂ)

Prețul de vânzare ar fi sub cel al pieței

Milionarul deține numeroase proprietăți în zona zero a Iașului, inclusiv pe cele cumpărate de la Vlad Filat (foto)

Potrivit documentelor obținute de CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, M Chim, deținută de Cristin Zămoșteanu, a plătit 630 de euro pe metru pătrat, un total de 2,3 milioane de euro, pe cei 3.600 de metri pătrați vânduți de Vladimir Filat. Prețul ar fi însă cu mult sub cel al pieței. De exemplu, în apropiere, un metru pătrat construit se vinde și cu 2.000 de euro, iar un metru pătrat de teren, cu cel puțin 1.000 de euro.

Decizia de vânzare a clădirii de 3.629 de metri pătrați a fost luată de Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) a Kapital Invest SA, deținută în proporție de 95% de Vladimir Filat, fostul premier al Republicii Moldova.

Una dintre acționarele firmei a contestat însă decizia AGA, invocând că Filat nu avea dreptul să vândă, deoarece acesta a fost găsit vinovat într-un dosar penal în Republica Moldova, în care a fost și condamnat. Violeta Scorpan a invocat că pe numele lui Vlad Filat s-a pus un sechestru în Moldova, ceea ce l-ar fi împiedicat pe acesta să vândă. Instanța nu doar că i-a respins cererea, dar i-a dat dreptate lui Cristin Zămoșteanu și când acesta a cerut instanței să alipească toate clădirile cumpărate, la Cadastru, fără acceptul Violetei Scorpan.

Potrivit unor surse din piață, Cristin Zămoșteanu ar intenționa să demoleze clădirile cumpărate de la Vlad Filat și să ridice acolo propria clădire. (CITEȘTE ȘI: ”REGELE” DIN UMBRĂ AL IMOBILIARELOR S-A REPATRIAT DIN AMERICA)

Unul dintre marii proprietari ai Iașului

Devenit cunoscut în Iași pentru afacerile imobiliare pe care le-a derulat în ultimii ani, pe fondul unei cereri de apartamente în mare creștere, Cristin Zămoșteanu a trecut la un alt nivel. Acum câțiva ani, acesta a cumpărat una dintre clădirile-fanion ale Iașului post-revoluționar: Hala Centrală, centru comercial situat foarte aproape de zona zero a orașului. Un total de 3,7 miloane de euro a plătit, în 2016, la o licitație, Cristin Zămoșteanu pentru Hala Centrală. Procedura de licitație a fost organizată în cadrul lichidării bunurilor deținute de o firmă a unui alt milionar al Iașului, Dănuț Prisecariu, în prezent stabilit în Canada.

Anul trecut, Cristin Zămoșteanu a dat lovitura și în domeniul hotelier. A cumpărat de la firma Autogaz Hotel Pleiada, singurul hotel de cinci stele din Moldova. Hotelul are acum 63 camere, dintre care patru apartamente, 27 de camere de patru stele și 32 de camere de cinci stele. Prețul de vânzare nu a fost făcut public.

Milionarul a cumpărat și hotelul Pleiada

La Iași, Cristin Zămoșteanu mai deține, pe lângă terenuri și blocuri în zone valoroase, și brandul de fitness Oxygen. Anul trecut, societatea civilă din Iași s-a revoltat după ce în presă s-a vehiculat ideea unui schimb de terenuri pe care Cristin Zămoșteanu ar fi urmat să îl desfășoare cu Primăria Iași și din care municipalitatea ar fi ieșit în dezavantaj. Schimbul a fost, în cele din urmă, amânat.

Mașini de lux

Prezență extrem de discretă în spațiul public, Cristin Zămoșteanu este un mare iubitor de mașini și duce o viață de lux. De pildă, acum deține un Ferarri și un Maybach, dar și un Bentley, pe care l-a scos la vânzare pe site-urile de profil cu peste 200.000 de euro. (NU RATA: CRIMINALUL-MILIONAR DIN BRAȘOV SE POZA INDECENT CU IUBITA-DANSATOARE)

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)