El este cel mai bătrân om din București. Ireal câți ani are nea Mitică și cum a reușit să păcălească moartea până acum

Publicat: 20/02/2020 | 11:55

Dumitru Comănescu sau nea Mitică, așa cum îi spun apropiații este cel mai bătrân om din București! În plus, el se numără printre cei mai vârstinci oameni aflați pe întreg mapamondul. Potrivit unor informații oficiale, făcute publice recent, el a fost recunoscut de reprezentanții de la Guinness World Records ca fiind al treilea cel mai bătrân bărbat din lume. În cadrul unui interviu emoționant, acesta a dezvăluit secretele longevității sale.

Citește și: E oficial, el este cel mai bătrân om din lume! Câți ani are

Nea Mitică este cel mai bătrân om din București

Dumitru Comănescu s-a născut pe 8 noiembrie 1908 în Provniţa de Jos, comuna Drăgăneasa, situată în judeţul Prahova. Rudele și vecinii săi i-au aflat secretele folosite ca să trăiască atât de mult… În prezent, are 111 ani și trei luni.

“Lapte și miere, dacă vrei să trăiești cât mine”, a spus Dumitru Comănescu în cadrul unui interviu, potrivit Mediafax.

Un alt secret al longevităţii sale a fost şi este dragostea pe care i-o oferă familia; fiii, cei trei nepoţi şi doi strănepoţi. Unul dintre vecinii săi a mărturisit că şi aerul proaspăt de munte îi ajută pe cei în vârstă.

“La vremurile pe care acești oameni le-au prins ca și aer ca și condiții de viață, mi se pare ceva firesc. Nu e ceva ieșit din comun, dar nici ceva de zi cu zi. Este o zonă foarte bună la noi în sat, avem poluare zero. Nu avem nimic industrial în zonă care să polueze aerul”, a spus bărbatul despre Dumitru Comănescu.

Nea Mitică a fost inginer agronom şi unul dintre cei mai valoroşi fitopatologi, fiind discipolul fondatorului Institutului de Cercetări Agronomice, Gheorghe Ionescu Siseşti. Iniţial, s-a înscris la Facultatea de Matematică, avându-l profesor pe unul dintre cei mai valoroşi matematicieni ai tuturor timpurilor, Gheorghe Ţiţeica, pentru ca apoi să îşi găsească vocaţia în domeniul cercetării plantelor. El a absolvit facultatea în 1933 şi a lucrat efectiv timp de 70 ani: în anul 2003 făcea ultima expertiză fitopatolgică. La vârsta de 86 de ani, a participat la un concurs pentru experţi agricoli, unde s-a clasat al cincilea, prelungindu-şi activitatea.

“Este cu o minte lucidă. Mă întreba dacă mai sunt poteci, dacă mai merge lumea”, a povestit Luciana Stoica, femeia care a vorbit cel mai des cu cel mai vârstnic bărbat din România.

Dumitru Comănescu, în  Guiness Book of Records

Momentan, Dumitru Comănescu este al treilea cel mai vârstnic bărbat în viaţă din lume, conform clasamentului “Ten oldest living men”, al 75-lea cel mai vârstnic bărbat al tuturor timpurilor (“100 verified oldest men”) şi a 72-a cea mai vârstnică persoană în viaţă (“100 oldest living people”). Cel mai vârstnic bărbat din lume este un japonez, care a ajuns la venerabila vârstă de 112 de ani. Acest clasament a fost publicat recent de The Gerontology Research Group (GRG) cu ocazia desemnării şi recunoaşterii de către Guinness World Records a celui mai bătrân bărbat din lume, japonezul Chitetsu Watanabe, care va împlini luna viitoare 113 ani (s-a născut pe 5 martie 1907). Pe locul II se află britanicul Robert Weighton, născut pe 29 martie 1908.

Dumitru Comănescu a fost premiat de Primăria Capitalei, prin Centrul pentru Seniori al Municipiului Bucureşti, CSMB, cu suma de 5.000 lei şi o plachetă onorifică drept “omagiu adus vieţii şi contribuţiei la dezvoltarea societăţii şi a comunităţii Municipiului Bucureşti şi ca o recunoaştere a respectului şi preţuirii faţă de seniorii bucureşteni”, potrivit News.ro.

Provniţa de Jos, satul cu cei mai longevivi oameni din România

În satul din Prahova mai sunt persoane care au ajuns la 91 de ani, şi chiar şi la 101 ani. În prezent, Dumitru Comănescu locuieşte în Bucureşti şi este al treilea cel mai bătrân bărbat din lume, dar şi al 75-lea cel mai vârstnic bărbat al tuturor timpurilor.