Ei sunt cei mai vulnerabili români în fața coronavirusului. Cum acționează virusul în cazul lor

Publicat: 28/03/2020 | 18:57

Ei sunt cei mai vulnerabili români în fața coronavirusului. Un medic infecționist a explicat cum acționează virusul în cazul lor.

Coronavirusul a creat panică în lumea întreagă. Indiferent de vârsta pe care o ai, poți să te infectezi cu virusul ucigaș. Însă, categoria de persoane care este cea mai vulnerabilă în fața coronavirusului este cea a bătrânilor și a celor care suferă de boli cronice. (CITEȘTE ȘI: SPANIA A ÎNREGISTRAT CEL MAI TRAGIC BILANȚ DE LA IZBUCNIREA PANDEMIEI DE CORONAVIRUS: 832 DE DECESE ÎN ULTIMELE 24 DE ORE)

Aproape o cincime din populaţia României are peste 65 de ani, iar aproximativ jumătate din ei suferă de boli cronice.

„Cu cât persoana este mai în vârstă, cu cât are o serie de boli cronice pulmonare, hepatice, cardiace, diabet, obezitate, boli de natură tumorală, cu atât probabilitatea unui procentaj de letalitate mai mare se întâlneşte mai frecvent. Nu neapărat prin el însuşi provoacă decesele, cât prin dezechilibrele pe care le provoacă unor probleme patologice anterioare”, a spus Mihnea Hurmuzache, medic infecţionist.

În plină pandemie de coronavirus, medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, vine cu un set de reguli care trebuie respectate de cei care locuiesc în case cu persoane în vârstă. (VEZI ȘI: FOTO. CUM A IEȘIT ANDA ADAM PE BALCON ÎN PLINĂ PANDEMIE DE CORONAVIRUS. MASCULII AU ÎNNEBUNIT: “VECINĂ, DRAGĂ VECINĂ…”)

Cum procedăm cu persoanele vârstnice cu care locuim împreună pentru a le proteja? Este o întrebare pe care am întâlnit-o des în ultimul timp. Știu că este foarte complicat de respectat regulile de prevenție într-o locuință unde stați împreună cu cei în vârstă, mai ales dacă aveți la dispoziție puține camere și băi. Indiferent de spațiul pe care îl aveți la dispoziție, respectați următoarele:

· în primul rând, voi cei care ieșiți din casă pentru diverse motive (servici, aprovizionare) este esențial să respectați cu strictețe toate măsurile de prevenție, pe care le-am prezentat deja (mască, distanță etc)

· la intrarea în casă, de asemenea, trebuie efectuați acei pași (dezinfectarea tălpilor pantofilor, pantofi diferiți în casă, haine diferite, spălat bine mâini, dezinfectare telefoane etc)

· în interiorul locuinței, încercați măcar să le amenajați o cameră separată, care să fie aerisită și în care să stea cât mai mult, lângă o baie a lor (dacă este posibil)

· încercați să creați un anumit circuit în casă, atât pentru modul în care circulați, cât și pentru suprafețele pe care le atingeți

· folosiți pe rând spațiile comune

· când sunteți în aceeași încăpere încercați să păstrați tot timpul o distanță de 2 m și purtați mască și d-voastră și ei

· aerisiți de cât mai multe ori încăperile, o lampă UV ar putea ajuta la sterilizarea aerului

· dezinfectați cât mai des suprafețele (podea, mese etc)

· să aveți veselă dedicată, care va fi spălată foarte bine cu detergent și apă fierbinte

· spălați cât mai des hainele din casă, iar pentru cele care se pot spăla la temperaturi înalte, folosiți această metodă

· dezinfectați toaleta cu clor cât mai des (indicat după fiecare folosire)

Vă încurajez să fiți creativi în a găsi măsurile cele mai eficiente, fără supărări în cadrul familiei, fiecare trebuie să înțeleagă că sunt necesare aceste măsuri pentru ca fiecare membru al familiei să depășească cu bine această perioadă. 

Pentru cei care au spațiu foarte limitat în cadrul locuințe și ar fi de acord ca persoanele în vârstă să fie cazate pentru o perioadă în altă parte, în anumite spații special amenajate pentru ei (ex. hoteluri, pensiuni etc), unde să poată fi protejați și unde să primească toate cele necesare, am putea gândi împreună un proiect concret în acest sens.

Ținem aproape, deși păstrăm distanța!
Numai împreună vom reuși!
Dr. Virgil Musta”, a spus doctorul.