Efectele coronavirusului. Peste 400.000 de români ar putea rămâne fără locuri de muncă

Publicat: 12/03/2020 | 09:02

Pe lângă pericolul medical, noul coronavirus lovește puternic și economia mondială. Patronatele de turism și restaurante de la noi din țară avertizează că dacă nu vor fi luate urgente măsuri legate de amânarea și scutirea de la plata anumitor taxe, peste 400.000 de români ar putea rămâne fără locuri de muncă.

Astfel, patronatele solicită Guvernului scutirea de la plata taxelor pe salarii pentru următoarele trei luni, amânarea TVA și a taxelor locale, fără penalizări și dobânzi.

„În situaţia în care fenomenul coronavirus se va întinde pe o perioadă mai lungă de timp, estimăm că în lipsa unor măsuri de susţinere din partea autorităţilor vom asista în scurt timp la insolvenţe, falimente şi concedieri. După analizele noastre primare, circa 20% din cei 400.000 de angajaţi din turism vor rămâne fără loc de muncă în cazul în care această situaţie va dura mai mult de o lună”, menționează comunicatul emis, miercuri, de patronatele din turism și restaurante.

Președintele Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană, Dragoș Anastasiu, susține că dacă situația nu va fi remediată, angajații din turism vor rămâne pe drumuri. „Ştiţi că statul este co-acţionar în toate companiile. Este stake-holderul care primeşte cei mai mulţi bani din fiecare companie, mai mult decât acţionarii de la Registrul Comerţului. Şi cred că acesta este momentul în care toţi acţionarii firmelor, inclusiv statul român, trebuie să facă eforturi.

Noi (patronatele din domeniu, n.r.) le facem deja. Şi statul trebuie să le facă, nu are încotro. De data asta nu are încotro, dacă nu vrea să se trezească cu 400.000 de şomeri”.