Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educaţiei, a spus adevărul despre anul şcolar: „Automat îngheaţă”. Ce îi aşteaptă pe profesori

Publicat: 10/04/2020 | 16:24

Fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, susține că dacă profesorii vor intra în șomaj tehnic, anul școlar se va suspenda cu siguranță.

Declarația Ecaterinei Andronescu vine după ce premierul Victor Orban a anunțat că bugetarii, cateogie unde sunt și dascălii, pot intra în șomaj tehnic.

„Dacă se ajunge la șomajul tehnic în învățământ, automat anul școlar și universitar îngheață. Care sunt consecințele? Pentru că eu nu aduc în prima linie profesorii. Cine își asumă să sacrifice un an din viața unui elev sau a unui student.

Cine a făcut evaluările să vadă care sunt cheltuielile pentru refacerea acestui an. Trecuse 67% până la momentul suspendării cursurile. Ele în mare parte s-au făcut. Sunt lucruri făcute din pix la care nimeni nu s-a gândit.

Ce se întâmplă cu economia dacă un an de zile nu primește resurse umane din școală. Care sunt consecințele pe termen lung? De aceea eu cred că e o măsură din pix”, a spus Ecaterina Andronescu, pentru Antena 3.

Evaluările și simulările, anulate

Evaluările Naționale pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a sunt anulate în mod oficial, după apariția în Monitorul Oficial a Ordinului de ministru care abrogă toate calendarele acestor examinări.

Același lucru este prevăzut și pentru simulările examenelor de la Evaluarea Națională de clasa a VIII-a și Bacalaureat.

Ordinul publicat în Monitorul Oficial este semnat pe 6 aprilie și vine după ce măsura a fost anunțată în urmă cu 3 zile, pe 7 aprilie într-o conferință de presă. Ministrul Educației a declarat atunci următoarele:

Conform informărilor primite de la Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, am emis și un ordin de ministru prin care am anulat simulările examenelor naționale, evaluările pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, dar și olimpiadele și concursurile naționale

  • Sesiunea specială a Bacalaureatului pentru olimpici va fi de asemenea anulată
  • Situația școlară a elevilor se va încheia cu minimum 2 note, la care se adaugă nota din teză acolo unde este cazul.
  • Subiectele pentru tezele de pe semestrul al II-lea vor fi concepute doar din ceea ce s-a studiat până la 11 martie
  • 2020 [data la care toate școlile au fost închise, pentru a limita răspândirea epidemiei COVID-19 – N.Red.]
    Calendarele pentru înscrierea în clasa pregătitoare, înscrierea la grădiniță, calendarul privind mobilitatea
  • cadrelor didactice vor fi decalate și anunțate imediat ce va fi stabilită data reînceperii cursurilor
    Vom elabora și cadrul normativ privind activitățile suport fie în regim on-line, fie prin alte mijloace de
  • comunicare