E uluitor ce a putut să facă acest medic de doar 27 de ani! S-a operat singur de apendicită, pe o furtună de zăpată și…

Publicat: 17/12/2019 | 16:26

Este vorbat despre un chirurg de 27 de ani care, prins într-o expediție în Antarctica nu a avut altă cale de a scăpa cu viață decât să se opereze singur. Leonid Rogozov este numele medicului rus care a făcut parte din cea de-a șasea expediție sovietică în Antarctica, în 1960–1961.

El era unul dintre cei 12 bărbați care se aflau în baza de la Novolazarevskaya, scrie historia.ro. 

În dimineața zilei de 29 aprilie, Rogozov a început să se simtă rău. Avea o stare de oboseală generală, era slăbit, avea febră și stări de vomă. La scurt timp, au apărut și dureri în zona abdominală. (CITEȘTE ȘI: OANA ZĂVORANU ȘI DORIAN POPA S-AU APROPIAT SUSPECT DE MULT PE PLATOURILE DE FILMARE! ANTURAJUL LOR PARIAZĂ PE ”LOVE AT FIRST SIGHT”)

E uluitor ce a putut să facă acest medic de doar 27 de ani! S-a operat singur de apendicită, pe o furtună de zăpată

Rogozov s-a diagnosticat singur: apendicită acută. Era singurul medic al expediției, așa că trebuia să se opereze singur. ”Se pare că am apendicită. Încerc să-mi mențin calmul, chiar să zâmbesc. De ce să-mi îngrijorez prietenii? Cine ar putea să mă ajute?”, nota medicul în jurnalul său.

S-a operat singur de apendicită, după ce a încercat să se trateze cu antibiotice

Furtunile de zăpadă l-au împiedicat să plece de acolo pe calea aerului. Așa că Rogozov a încercat să se trateze cu antibiotic. Degeaba. Starea lui generală s-a agravat rapid. Febra era tot mai mare, iar stările de vomă tot mai dese. (NU RATA: AMNA, DECLARAȚII ÎN EXCLUSIVITATE LA 5 LUNI DE LA DIVORȚ: ”ÎMI DORESC SĂ APARĂ CINEVA! SPER CA URMĂTOAREA RELAȚIE SĂ FIE…”)

”Nu am dormit deloc noaptea trecută. Mă doare ca dracu’! O furtună de zăpadă îmi biciuiește sufletul, urlând ca o sută de șacali… Asta este… Trebuie să mă gândesc la singura soluție: să mă operez singur… Este aproape imposibil … Dar nu pot să stau cu brațele încrucișate și să nu fac nimic”, mai scria Rogozov în jurnal.

Leonid Rogozov a pus la punct fiecare detaliu al operației, care a avut loc pe 1 mai 1961. Intervenția chirurgicală a început la ora locală 2.00, medicul fiind asistat de doi colegi de expediție, un meteorolog și un șofer. După 30-40 de minute, Rogozov a început să ia scurte pauze, din cauza stării de oboseală și amețelilor. (VEZI AICI: 15 SUFLETE AȘTEAPTĂ UN MIRACOL ÎNTR-O COMUNĂ DIN OLT)

E uluitor ce a putut să facă acest medic de doar 27 de ani! S-a operat singur de apendicită, pe o furtună de zăpată

“Am lucrat fără mănuși. Vedeam foarte greu. Oglinda mă ajuta, dar mă și încurca – la urma urmei, arata lucrurile invers. Am lucrat mai mult pe pipăite. Sângerarea era puternică, dar nu m-am grăbit – am încercat să lucrez prudent. În timp ce deschideam peritoneul, am tăiat cecumul din greșeală și am fost nevoit să-l cos… Eram tot mai slăbit, iar capul începea să se învârtă. La fiecare patru-cinci minute, luam o pauză de 20-25 de secunde. În sfârșit, l-am văzut, blestematul de apendice! Îngrozit, am remarcat pata neagră de la baza sa. Asta însemna că o singură zi dacă mai amânam operația, probabil ar fi plesnit. În cel mai prost moment, când îndepărtam apendicele, am simțit că-mi stă inima și că mâinile mi s-au înmuiat. M-am gândit că povestea se va termina rău. Tot ce trebuia să mai fac era să îndepărtez apendicele… Apoi am realizat că, practic, eram salvat”, a povestit Rogozov, într-o scrisoare trimisă familiei.

Leonid Rogozov a murit în anul 2000

Operația a durat o oră și 40 de minute. Pe parcursul intervenției, colegii lui Rogozov au făcut câteva fotografii. După operație, starea medicului s-a ameliorat. După o săptămână, a îndepărtat cusăturile de la operație și, după încă o săptămână de convalescență, medicul și-a reluat activitatea obișnuită.

Tot restul vieții, Rogozov a spus că această experiență a fost a doua sa naștere. În octombrie 1962, el s-a întors la Leningrad (foto dreapta) și a început să lucreze la teza sa de doctorat. Până în 1984, a lucrat la mai multe spitale din Leningrad. În perioada 1984 – 2000, Rogozov a condus Institutul de Pneumologie din Sankt Petersburg. Leonid Rogozov a murit în anul 2000, la vârsta de 66 de ani, din cauza unui cancer la plămâni.