După Germania, și Marea Britanie vrea muncitori români pentru recolte. Reacția ambasadorului

Publicat: 14/04/2020 | 11:41

În mulțe țări restricțiile din cauza coronavirusului nu mai sunt așa de dure, astfel că muncitori români sunt căutați ca mână de lucru. În special în agricultură. Astfel, după Germania, unde au plecat mulți români la cules sparanghel, și Marea Britanie este interesată. (CITEȘTE ȘI: CÂT CÂȘTIGĂ MUNCITORII ROMÂNI SEZONIERI CARE CULEG SPARANGHEL ÎN GERMANIA: ”ÎN FUNCȚIE DE VREME, DE ORELE SUPLIMENTARE…”)

Dan Mihalache, ambasadorul României la Londra, a declarat că are semnale că fermierii britanici ar avea nevoie de muncitori sezonieri. Doar că se vrea evitarea unor situații neplăcute, cum au fost acelea cu plecarea muncitorilor români în Germania, când a ieșit scandal. Pe viitor, diplomatul nu exclude o eventuală înțelegere bilaterală pe această temă. (VEZI AICI: CUM A AJUNS ROMÂNIA PRIMA ȚARĂ DIN LUME CARE PERMITE ZBORURILE CU MUNCITORI SEZONIERI? PENTRU CÂȚI BANI AU PLECAT LA CULES DE SPARANGHEL)

Semnale și din Scoția

„Am primit diverse semnale, și din Scoția, și din partea de sud a Marii Britanii, în care e vorba mai ales de nevoia de muncitori sezonieri care să se ocupe de cules recolte. E un anumit tip de îngrijorare, mai ales în zona de agricultură din Marea Britanie față de ceea ce va însemna lipsa de forță de muncă. Eu n-am dorit până în momentul de față să implicăm statul român într-un asemenea dialog, pentru că mi se pare că lucrurile trebuie să se așeze pe un făgaș normal și să vedem pe viitor cum ele pot fi organizate și în beneficiul muncitorilor români, și în beneficiul economic, însă acum mi se pare prematur și vedeți ce reacții de polarizare a generat toată povestea cu transferul forței de muncă din Germania.

SE SCHIMBĂ TOT CE ŞTIAM DESPRE CORONAVIRUS! CARE SUNT ROMÂNII CU RISC MAXIM DE DECES DIN CAUZA CORONAVIRUSULUI! STATISTICA OFICIALĂ ESTE ÎNGRIJORĂTOARE

Cred că în momentul de față trebuie să ne ferim să încurajăm mișcarea unui număr important de oameni dintr-o parte în alta. Ceea ce va fi în viitor vom vedea”, a declarant, pentru Digi24, ambasadorul Marii Britanii la Londra, Dan Mihalache.

Aproximativ 2.000 de români au plecat la muncă în Germania în ultimele zile, în baza unui acord între guvernele din cele două ţări.