După București, un alt mare oraș riscă să rămână fără căldură și apă caldă. Primarul este disperat: „Am cerut sprijinul Guvernului!”

Publicat: 13/12/2020 | 11:20

Dominic Fritz, primarul Timișoarei, anunță că orașul de pe Bega întâmpină probleme serioase în furnizarea apei calde și a căldurii. Edilul a cerut ajutorul Guvernului.

Din păcate, timișorenii riscă să rămână fără cele două servicii din cauza datoriilor imense și a penalităților pe COLTERM le are față de distribuitorii de combustibil.

Dominic Fritz a anunțat că prefectul județului Timiș, Liliana Oneț, a trimis, în continuare, solicitarea Primăriei pentru ca Guverul să elibereze banii necesari din fondul de rezervă.

„Trebuie să trecem iarna fără întreruperi de căldură şi apă caldă. De aceea am cerut şi sprijinul Guvernului, în urmă cu trei săptămâni, pentru COLTERM, deocamdată fără răspuns. Am reluat discuţiile la Bucureşti, în contextul negocierilor pentru noul guvern, la care particip în acest weekend. (…).

Sunteţi 50.000 dintre voi conectaţi la COLTERM şi aproape toate instituţiile din oraş, inclusiv spitalele din prima linie COVID-19. Alţii nu sunt clienţi, dar o bună parte din contribuţiile lor la buget local se duc spre compania locală de termoficare. Nu mi-am dorit să aduc în discuţie ‘greaua moştenire’.

Realitatea este că din prima zi de primărie am plătit mai bine de 10% din încasări către COLTERM pentru plata unor datorii uriaşe, penalităţi, facturi la zi ori în avans pentru gaz şi cărbune. Totul ca să nu se oprească căldura şi apa caldă”, a anunțat Dominic Fritz.

Datorii mari, plătite în plină criză

Dominic Fritz mai menționează că, doar în acest an, Primăria Timișoara a plătit 82 milioane de lei pentru COLTERM, în condițiile în care pentru spitale a fost alocată o sumă mult mai mică.

„Puteam moderniza complet fie Josefin, fie Fabric, zona istorică. Dar nu vom putea folosi aceşti bani pentru comunitate nici în 2021, din cauza datoriilor istorice ale COLTERM. Adevărul este că gaura neagră COLTERM a fost lăsat să crească de mult prea mult timp. Această situaţie nu mai poate continua.

Am început discuţii care se află într-un stadiu avansat cu Banca Mondială, cu furnizorii şi creditorii COLTERM, cu ANAF şi cu mai mulţi specialişti financiari pentru redresarea companiei, atât pe termen scurt cât şi pe termen lung.

Avem soluţii şi ele pot fi puse în aplicare dacă există bună-credinţă la Guvern şi în rândul consilierilor locali ai Timişoarei, care sunt şi membri în Adunarea Generală a COLTERM. Bună-credinţă şi capacitatea de a privi o problemă nu din perspectiva partidului, ci a interesului public. Politizarea problemei COLTERM nu face decât rău timişorenilor”, menţionează Dominic Fritz, citat de Gândul.ro.