Dr. Virgil Musta anunță noi restricții în România din cauza variantei Delta a COVID-19: “Situația e alarmantă!”

Publicat: 22/06/2021 | 12:42

Medicul Virgil Musta a anunțat că noua variantă Delta a COVID-19 ar putea să aducă noi restricții în România în cazul în care va exista transmitere comunitară.

Situația este ușor alarmantă pentru că peste 70 de țări se confruntă cu această tulpină Delta care are o contagiozitate cu 60% mai mare decât contagiozitatea tulpinei engleze, care la rândul ei avea peste 50% contagiozitate peste tulpina din Wuhan. Această tulpină se va transmite mult mai repede decât celelalte. Pe de altă parte se știe că formelee clinice sunt mai severe cu această nouă tulpină, iar vaccinarea conferă mai puțină imunitate, astfel dacă pentru vaccinul Pfizer 94% dintre persoanele care s-au vaccinat dobândesc imunitate, în situația tulpinei Delta, doar 88%, același lucru se întâmplă și cu celelalte vaccinuri”, a declarat medicul Virgil Musta.

Virgil Musta: “Dacă sunt vaccinați, formele vor fi mai ușoare”

Doctorul Virgil Musta subliniat faptul că noua variantă Delta este mai rezistentă la vaccinuri, însă chiar și așa cei care nu se imunizează ar urma să contracteze forme severe ale virusului.

Dacă sunt vaccinați, formele vor fi mai ușoare. Doar că un număr mai mare de persoane care s-au vaccinat riscă să facă boala. Dacă în schimb nu te-ai vaccinat, acolo riscul de a face forme severe este mai mare”, a mai spus Virgil Musta.

Întrebat dacă noua variantă ar putea duce la noi restricții în România, Virgil Musta a declarat: “Probabil în momentul când se va constata că apare tulpina și că se va transmite comunitar și în România vor apărea din nou restricțiile. Avem deja un plan de intrare din nou în alertă în cazul în care apare o nouă tulpină care creează transmitere comunitară. Acest plan presupune că fiecare instituție să aibă eșalonat care sunt secțiile care vor intra și cum vor intra în funcțiune dacă numărul de cazuri va crește”.