Dr. Alexandru Rafila, anunţ important pentru români! Ce trebuie să ştie despre alimente, pe timp de pandemie: „E o prostie”

Publicat: 20/03/2020 | 09:34

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie (SRM), este de părere că numărul de oameni infectați cu noul coronavirus în România ar putea ajunge la 100.000.

Specialistul este de părere că ritmul alert ar trebui să ne îngrijoreze. „Probabil că în zilele următoare o să începem și noi să vedem o creștere rapidă a numărului de cazuri. Trebuie să fim pregătiți pentru asta, în primul rând psihologic. Trebuie să transmitem populației un mesaj că e o situație care e posibil să se întâmple. O să ajungem sigur la 10 mii de infectați. Măsurile pot fi potrivite, dar momentul poate fi nepotrivit, a spus Rafila la Antena 3.

Când va fi atins vârful pandemiei

Potrivit lui medicului, vârful va fi atins în ultima decadă a lunii aprilie, începutul lunii mai. „Eu continui să cred că influența climatului este importantă. Ea nu elimină transmiterea, dar o reduce la jumătate. O temperatură mai mare duce la frânarea transmiterii”, a mai spus Alexandru Rafila.

Situația actuală din România

În prezent, la noi în țară au fost înregistrate 17 noi cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus, în București, Suceava, Cluj, Bistrița Năsăud, Covasna, Iași, Dolj, Ilfov și Constanța. Bilanțul a urcat joi la 277, din care 25 de persoane s-au vindecat.

Totodată, în carantină acum se află 3.822 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 33.709 persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.