Dr. Adrian Marinescu, despre cine va fi primul român vaccinat împotriva virusului SARS-CoV-2: “Va fi și o surpriză”. Duminică vor fi imunizate peste 50 de cadre medicale

Publicat: 25/12/2020 | 16:23

Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș” din București, a mărturisit în cadrul unui interviu că totul este pregătit pentru ca începutul vaccinării din România să se desfășoare conform procedurilor. În legătură cu cine va fi primul român din țară vaccinat, specialistul a precizat că va fi o surpriză. Potrivit declarațiilor sale, duminică, 27 decembrie, vor fi imunizate peste 50 de cadre medicale.

Urmează să se decidă cine va fi primul român vaccinat împotriva COVID

Deocamdată, nu se știe cine va fi primul român care va fi imunizat împotriva noului coronavirus.

“Încă se discută, va fi și o surpriză. Important e că se întâmplă (…). Faptul că la «Matei Balș» se întâmplă în primul rând, cred că pleacă de la acea experiență bogată. Primul pacient cu infecție SAR-CoV-2 a fost tratat aici. (…). Toți cei care și-au dorit, cam peste 50, cei care au dorit să se vaccineze în ziua de 27. Sunt niște liste cu împărțirea până pe 31. Pe 27 abia aștept să fiu o persoană vaccinată.”, a declarat doctorul Adrian Marinescu pentru Digi24.

Specialistul de la Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș” a mai subliniat că vaccinarea este extrem de importantă, pentru că “a fost o perioadă extrem de grea, toți ne dorim să ajungem la acea normalitate într-un timp cât mai scurt. Fără vaccinare e greu să reușim să facem acest lucru fără pierderi”.

Citește și: Încă un erou din linia întâi a murit după ce s-a infectat cu SARS-CoV-2. Medicul avea 59 de ani

La vaccinul anti-COVID sunt mai puține reacții adverse decât la majoritatea vaccinurilor de pe piață

“A fost obținut într-un timp scurt vaccinul, dar s-a obținut un vaccin cât se poate de sigur. Din datele pe care le avem acum sunt mai puține reacții adverse decât la majoritatea vaccinurilor de pe piață. E vorba de eficiență, peste 90-95%. S-a obținut într-un timp scurt, pentru că vorbim de condiții speciale de pandemie, unde tot ce înseamnă resurse au fost folosite pentru obținrea acestui vaccins și există o experiență bogată cu virusuri din aceeași familie. În felul asta a fost posibil”, a mai precizat medicul Adrian Marinescu .

Întrebat ce se poate întâmpla dacă o persoană ratează rapelul, adică a doua doză de vaccin, doctorul a răspuns: Cu siguranță e eficient, dar nu în aceeași măsură în care am avea două administrări”.