Două cutremure au zdruncinat România azi-noapte! Unul dintre seisme a fost de mare adâncime

Publicat: 09/02/2020 | 09:52

România a fost zdruncinată de două cutremure azi-noapte! La scurt timp de la producerea lor, oficialii de la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului au anunțat ce magnitudine a avut fiecare. Potrivit specialiștilor, unul dintre seisme a fost de mare adâncime.

Citește și: Carmen Harra, previziuni dezastruoase despre efectele încălzirii globale. Ce țări vor fi zdruncinate de cutremure majore

Două cutremure s-au înregistrat în România azi-noapte

Primul cutremur de azi-noapte a avut loc la ora 22:42, în zona seismică Vrancea și a avut o magnitudine de 2,7 grade pe scara Richter, la o adâncime de 120 de kilometri. Undele seismice s-ay resimțit și în orașe precum Ploiești sau Brașov.

Cel de-al doilea seism s-a înregistrat la ora 1:11, tot în zona seismică Vrancea și a avut magnitudinea de 3,3 grade pe scara Richter. Acesta s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 80km E de Brașov, 96km NE de Ploiești, 98km S de Bacău, 113km V de Galați, 115km NV de Braila, 146km N de București, 168km NE de Pitești, 179km SV de Iași, 193km E de Sibiu, 211km N de Ruse.

Cel mai mare cutremur din 2020 s-a produs pe 31 ianuarie, iar magnitudinea sa a fost de 5,2 grade pe scara Richter. Undele seismice puternice s-au resimțit și în București. El s-a produs la ora 3:26 în zona Vrancea, la o adâncime de 120 de kilometri.

“A fost un cutremur obişnuit, destul de mare, dar obişnuit. Cred că adâncimea a fost totuşi mai mare de 120 de km, cum au anunţat colegii mei. La o astfel de adâncime, nu trebuie să ne aşteptăm la replici. Dar, haideţi să vedem ce se întâmplă mai departe. Sunt alte probleme pentru că Africa se rupe în două, iar asta ne va afecta pe toţi, suntem sub influenţa sistemului tectonic din Africa. Nu e însă ceva actual. Pot apărea anumite situaţii, dar poate în următorii 100 de ani”, a declarat Gheorghe Mărmureanu la câteva ore de la înregistrarea seismului, potrivit România TV.