Dosar penal pentru dezastrul de la „Spitalul Groazei” din Suceava. Testele medicilor, întârziate ilegal

Publicat: 31/03/2020 | 20:04

Procurorii de la Tribunalul Suceava au deschis, marți, un dosar penal referitor la situația în care se află Spitalul Județean de Urgență unde zeci de medici au fost infectaţi cu noul coronavirus.

Ulterior, dosarul a fost declinat la parchetul ierarhic superior celui care a deschis ancheta, deoarece fapta de zădărnicirea combaterii bolilor a fost urmată de decesul unei persoane. De asemenea, procurorii investigează şi fapte de abuz în serviciu şi fals intelectual.

Problema medicilor infectați

Procurorii arată în dosar că angajaţii Spitalului „Sf. Ioan cel Nou” au fost testaţi târziu fapt care a dus la infectarea acestora în masă.

„În condiţiile existenţei unui număr limitat de teste, iar probele recoltate unor angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă «Sf. Ioan cel Nou» Suceava nu au fost înaintate către laboratoare specializate, în vederea analizării, ceea ce a determinat prelungirea perioadei de izolare a cadrelor medicale, zădărnicind în acest fel activităţile de prevenire şi combatere a infecţiei virale cu noul coronavirus”, arată procurorii, potrivit adevărul.ro.

Despre ce este vorba în primul dosar

Primul dosar penal deschis vizează modalitatea prin care zeci de medici au ajuns infectați a fost deschis Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava. Cercetarea viza circumstanţele în care zeci de cadre medicale de la Spitatlul Judeţean Suceava s-au infectat cu coronavirus.

Concret, pe 23 martie, procurorii au examinat mai multe articole de lege şi s-au sesizat din oficiu pentru săvârşirea infracţiunilor de zădărnicirea combaterii bolilor, deoarece la nivelul instituţiilor judeţului Suceava nu au fost respectate măsurile dispuse cu privire la reglementările legislative în vigoare privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase.

Dosar de abuz în serviciu şi fals intelectual

Mai mult, cercetările au fost extinse întrucât în cursul acestora a rezultat faptul că la nivelul spital au fost înregistrate decese ale unor pacienţi care au fost confirmaţi pozitiv în urma testării pentru Covid-19, decese care au avut loc atât anterior datei de 23 martie 2020, cât şi ulterior acesteia, precizează procurorii.

„La acest moment există indicii că aceste decese sunt în legătură cu activitatea ilicită desfăşurată de funcţionarii publici din sistemul medical (personal din cadrul spitalului, precum şi din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava), aceste persoane nerespectând măsurile dispuse de autorităţi în vederea prevenirii şi limitării efectelor epidemiei noului coronavirus, în perioada ianuarie-martie 2020”, se mai precizează potrivit sursei citate.

Urmărirea penală a fost extinsă

Cu privire la fapte sub aspectul infracţiunilor de abuz în serviciu şi fals intelectual, urmărirea penală în cauză a fost extinsă.

„În concret, sunt avute în vedere împrejurările în care s-a realizat testarea pentru infecţia cu COVID-19, respectiv au fost testate unele persoane, cu încălcarea reglementărilor legale, în condiţiile existenţei unui număr limitat de teste, iar probele recoltate unor angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă «Sf. Ioan cel Nou» Suceava nu au fost înaintate către laboratoare specializate, în vederea analizării, ceea ce a determinat prelungirea perioadei de izolare a cadrelor medicale, zădărnicind în acest fel activităţile de prevenire şi combatere a infecţiei virale cu noul coronavirus”, se arată în comunicatul Parchetului.

La administrarea mijloacelor de probă s-au avut în vedere prevederile Decretului Preşedintelui României nr.195/2020 privind instituirea stării de urgenţă, precum şi măsurile instituite pentru evitarea răspândirii infecţiei COVID-19, motiv pentru care s-au luat toate măsurile pentru conservarea de probe, potrivit procurorilor.