Dosar penal la o biserică din Târgu-Jiu după ce o centrală termică a fost montată peste o pictură veche de 200 de ani

Publicat: 09/12/2019 | 22:31

Un dosar penal a fost deschis, luni, după ce o centrală termică a fost montată peste o pictură veche de 200 de ani, la Biserica „Sfântul Nicolae” din Târgu-Jiu. Polițiștii fac cercetări pentru distrugere şi lucrări fără autorizaţie de construire.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj, Victor Țuhașu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că se fac cercetări pentru stabilirea circumstanțelor în care a fost montată centrala termică în lăcașul de cult.

Astfel, polițiștii s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în perioada 2002 – 2003, persoane necunoscute au amplasat în biserica din Târgu-Jiu o centrală termică a cărui coş pentru evacuare a fost montat prin străpungerea zidului lăcaşului de cult, printr-o frescă ce reprezintă unul dintre ctitorii Bisericii, fără a avea autorizaţie de construire.

S-a întocmit dosar penal și poliţiştii fac cercetări pentru distrugere şi executarea de lucrări fără autorizaţie de construire. La rândul lor, reprezentanții Direcției Județene pentru Cultură Gorj au anunțat că sunt în căutare de soluții pentru mutarea centralei.

„Așteptăm finalizarea anchetei și, între timp, ne gândim la o soluție de aducere în starea inițială a picturii, în zona unde a fost montată centrala termică și la posibilitatea de a amplasa centrala într-o locație secundară, mai au acolo niște construcții în incinta bisericii. Încercăm să o mutăm acolo, o să vorbesc cu un proiectant atestat de Ministerul Culturii să vedem în ce măsură se poate susține această idee a noastră”, a precizat, pentru MEDIAFAX, Pompiliu Ciolacu, șeful Direcției pentru Cultură Gorj.

În Biserica „Sfântul Nicolae” din Târgu-Jiu, o centrală termică a fost montată peste o pictură veche de 200 de ani. Un bărbat a postat imaginile pe Facebook, fiind revoltat de situație: „Biserica Sfântul Nicolae din Târgu-Jiu- Ctitorie de la 1795 a protopopului Andrei Schevofilax şi soţiei sale Maria, a pitarului Grigorie Crăsnaru şi a Stancăi slugereasa Crăsnaru, soţia slugerului Gheorghe Crăsnaru a fost terminată în anul 1813, după cum reiese din pomelnicul semnat la 1814 de Dionisie Eclesiarhul. Pictura interioară a fost făcută la 1812 de diaconul Mihai din Târgu-Jiu, Anghel vopsitorul şi de Ion. Și cică de ce sunt eu trist”.

Luni, biserica era fost închisă, iar preoții au susținut că au închis lăcașul de cult pentru că au plecat să dea declarații în acest caz.