Doliu în teatrul românesc! Un mare actor a murit

Publicat: 26/02/2020 | 09:10

Actorul Damian Oancea a încetat din viață. Anunțul a fost făcut joi seară pe pagina de Facebook a Teatrului Național Timșoara.

Marele actor, Damian Oancea, s-a născut pe data de 22 martie 1945 la Craiova, a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică ”I,L.Caragiale” din București, în anul 1969. A debutat la Teatrul de Nord din Satu-Mare în acelși an.

În continuare, Damian Oancea a profesat și la Teatrul Național din orașul său natal, Criova, și la Teatrul de Stat din Reșița, însă locul în care se regăsește cel mai mult este la Teatrul Național din Timișoara, unde se angajează în anul 1981 și pe a cărui scenă va reveni în 1991, trind destinele numeroaselor personaje pe care le-a interpretat timp de 23 de ani.

Damian Oancea este un actor desăvârșit, a fost numele de referință al Naționalului timișorean. Cu o prezență scenică impresionantp, registrul său interpretativ a acoperit toate genurile drmatice. Damian Oancea a intrat în istoria teatrului timișorean cu Iona de Mariin Ionescu, rolul vieții și al sufletului său. Îndrăgostit fiind de creația lui Marin Sorescu și simțind-o cu fiecare fibră a sa, Damian Oancea a interpretat și a creat totodată spectacole pe textele de teatru sau pe versurile acestuia.

Rămân astfel în memoria culturală a orașului personajele sale soresciene din La Lilieci, Matca, Am zărit lumină…, dar și numeroase alte roluri, în întâlniri memorabile cu mari autori ai lumii din toate timpurile (Shakespeare, Molière, Cehov, Harold Pinter, Brecht, Caragiale, Dario Fo, Sartre, D.R. Popescu, Tudor Mazilu, Mrožek etc).