Doliu în lumea teatrului. Constantin Drăgănescu a murit: “Vei rămâne mereu în inima mea”

Publicat: 27/03/2020 | 07:50

Este doliu în lumea teatrului din România! Constantin Drăgănescu a murit la vârsta de 84 de ani, iar vestea tristă a fost făcută de actriţa Mirela Oprişor. Rudele, apropiaţii şi foştii colegi de breaslă au inima sfâşiată de durere de când au aflat că regretatul actor a părăsit această lume. În plus, ei se gândesc cu groază că nu îl vor putea conduce pe ultimul drum din cauza restricţiilor impuse de autorităţile din ţara noastră ca să împiedice răspândirea epidemiei de coronavirus.

Citeşte şi: Lumea cinematografie înregistrează încă o victimă din cauza coronavirusului! Actorul Mark Blum s-a stins din viață, după ce a fost contaminat

Actorul Constantin Drăgănescu a murit

Constantin Drăgănescu a încetat din viaţă ieri, la vârsta de 84 de ani. În memoria lui, actriţa Mirela Oprișor a aşternut pe Internet un mesaj emoţionant, care a fost însoţit de o fotografie cu regretatul artist, după cum puteţi vedea în galeria foto a articolului. Deocamdată, nu se ştie nimic despre cauza morţii sale.

“Dumnezeu să te odihnească! Vei rămâne mereu în inima mea”, a scris Mirela Oprișor pe contul ei oficial de Instagram.

Regretatul actor Constantin Drăgănescu poate fi văzut în două dintre filmele nominalizate la Premiile Gopo 2016: “Carmen”, în regia lui Doru Nițescu, și “Un etaj mai jos”, în regia lui Radu Muntean. În clipul de mai jos, puteţi revedea câteva dintre peliculele în care artistul a apărut.

Constantin Drăgănescu – biografie

Constantin Drăgănescu s-a născut pe 27 septembrie 1936 la Constanța şi a absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București în 1961 (secția actorie, clasa George Dem Loghin). Specializat cu precădere în roluri secundare, actorul are în spate o carieră de peste patruzeci de ani, din filmografia lui nelipsind, pe lângă producțiile de cinema, filme de televiziune și scurtmetraje.

Constantin Drăgănescu și-a început cariera artistică pe scenele teatrelor din Constanța și Piatra Neamț pentru ca puțin mai târziu să se angajeze la Teatrul Bulandra, se arată într-o biografie a actorului pe site-ul premiilegopo.ro. În total, zece ani de teatru după care, în 1971, a venit și prima prezență pe marele ecran, grație unui mic rol în filmul lui Manole Marcus, “Puterea și adevărul“. De altfel, de numele lui Manole Marcus s-a legat primul deceniu de carieră cinematografică a actorului, această primă experiență fiind urmată de alte două roluri în filme realizate de același regizor, “Departe de Tipperary ”(1973) și Actorul și sălbaticii (1975), precum și de un rol în ultimul film pe care avea să-l facă Marcus, cu numai cinci ani înainte de deces, Marea sfidare (1989).

Anii ’80 – ’90 au adus o diversificare vizibilă în ceea ce privește regizorii cu care a colaborat actorul, în filmografia sa apărând titluri realizate de cei mai importanți autori români de înainte și de după Revoluție: regretații Lucian Bratu (Angela merge mai departe) și Alexandru Tatos (Secvențe, Secretul armei secrete), Mircea Daneliuc (Glissando, A unsprezecea poruncă), Lucian Pintilie (Balanța, Niki Ardelean, colonel în rezervă ) Nae Caranfil (È pericoloso sporgersi, Asfalt tango, Filantropica), Dan Pița (Omul zilei), Radu Mihăileanu (Trenul vieții, Concertul). Această listă impresionantă avea să fie completată, în următoarele decenii, cu filmele cineaștilor din noua generație: Cristi Puiu (Marfa și banii), Sinișa Dragin (În fiecare zi Dumnezeu ne sărută pe gură), Călin Peter Netzer (Maria, Medalia de onoare), Cristian Nemescu (California Dreamin’) sau Tudor Cristian Jurgiu (Câinele japonez).