Doliu în lumea teatrului! Actorul Florin Anton a murit

Publicat: 30/12/2020 | 16:28

Florin Anton, renumit pentru rolurile din „Pădureanca” și „Faleze de nisip”, a murit la vârsta de 64 de ani. Actorul a fost condus pe ultimul drum miercuri, 30 decembrie. Slujba de înmormântare a avut loc la ora 14.00, la Cimitirul Bellu, Aleea Artiștilor. 

Florin Anton a fost unul dintre cei mai apreciați actori de pe scena românească și a interpretat de-a lungul carierei sale numeroase roluri. Vestea morții sale a căzut ca un trăsnet în rândul familiei și apropiaților lui.

Printre cei care l-au cunoscut și și-au exprimat regretul la aflarea anunțului trist se numără și Marian Râlea. ”Magicianul” a transmis un mesaj emoționant pe contul său de Facebook.

”Actorii când coboară de pe scenă nu mai știu cum să își țină mâinile, pe unde să pășească, să nu încurce lumea. Devin vulnerabili și nu știu să lupte cu virușii omenești care îi pot răpune! Drum bun, dragul meu coleg și prieten, Florin Anton! Rămâi mereu în sufletul meu”, a scris Marian Râlea pe Facebook.

Marian Râlea, mesaj emoționant pe Facebook după moartea lui Florin Anton

Doina Chiriac a fost eleva lui Florin Anton și a scris, la rândul său, câteva cuvinte emoționante despre cel care i-a fost profesor.

„Anton reușea să facă să nu îl mai simt acolo, aproape, în spatele meu. Se depersonaliza, se dezintegra, dispărea. Paralizam temporar. Ne ridicam fără consistență deasupra materiei. gravitația era numai un concept de care avem voie să râdem.

Singurul lucru concret era mereu o boabă lichidă. lacrima unei apuse suferințe înmărmurite îmi cădea dintre gene și se spărgea în mii de steluțe pe lemnul viu al bastonului de Maestru, sceptrul magic al unui artist alchimist, bățul ăla luat de pe masa de recuzită din culisele teatrului, care, odată intrat în scenă în mâna actorului credincios, avea puterea să schimbe istoria, să vindece, să absolve.

A plecat ieri. Teatru în teatru în teatru. Iluzie. Copiii lui, Hänsel și Gretel, au crescut acolo, în teatru. Acolo au învățat mai întâi paradoxul vieții artistului: umilința și înălțarea într-o aceeași clipă a unui timp temporar suspendat. Ioana și Vladimir sunt copii de Maestru. Acum opresc timpul să vindece lumi. Actriță, regizor. Lacrimile se sparg în mii de steluțe pe sceptrul care nu e altceva decât recuzită de scenă. Dar în mâinile credinciosului, are putere să vindece lumi. Asta nu-i o iluzie. Dumnezeu să ierte și să primească în brațe”, a scris Doina Chiriac.

Actorul Florin Anton a făcut parte din echipa Teatrului de Comedie încă din anul 1982, atunci când l-a interpretat pe Hieron al II-lea în Arma secreta a lui Arhimede de Dumitru Solomon, regia Alexandru Colpacci (1982).

Absolvent al secției de Actorie, la clasa Sandei Manu, Beate Fredanov și Ion Caramitru, Florin Anton a realizat roluri memorabile pe scena Teatrului de Comediu, precum Demetrius din Visul unei nopți de vară, regia Alexandru Darie (1990), Kreplin din Fuga, regia Cătălina Buzoianu (1995), Alcandre din Iluzica Comică, regia Alexandru Darie (1999), dar și în cinematografie: Pădureanca, regia Nicolae Mărgineanu (1986), Miracolul, regia Tudor Mărăscu (1987), Profetul, aurul şi ardelenii, regia Dan Piţa, Faleze de nisip, regia Dan Piţa.