Doliu în lumea muzicii. Tenorul Peter Schreier a murit după ce s-a luptat cu o boală delicată

Publicat: 27/12/2019 | 12:20

Pe scena muzicii din Germania a apus un luceafăr… Tenorul și dirijorul Peter Schreier a murit la vârsta de 84 de ani la Dresda. A fost una dintre vedetele scenei lirice est-germane ale secolului XX și s-a remarcat nu doar la opera din Berlin, ci și la Viena și New York.

Tenorul Peter Schreier a murit la 84 de ani

Tenorul german Peter Schreier s-a stins din viață ieri, potrivit presei de peste hotare. Secretarea regretatului artist a spus că decesul a survenit după o lungă luptă cu o boală, însă nu a menționat despre ce este vorba. El a părăsit Germania comunistă declarând că nu vrea să plece din Dresda.

Peter Schreier și-a încheiat cariera de concert în 2005 dar a continuat să interpreteze lieduri atâta timp cât i-a permis sănătatea.“O zi fără muzică e o zi pierdută”, a mărturisit celebrul tenor, potrivit agenției DPA.

În ultima parte a vieții a trăit la țară, în apropiere de Dresda, împreună cu soția. “Chiar am cântat destul și vreau să mă bucur de câțiva ani liniștiți acum”, a declarat Peter  Schreier presei după ce s-a pensionat.

Peter Schreier s-a născut la Meissen în Saxonia, pe 29 iulie 1935. Era fiul unui cantor liturgic și, de la opt ani, a făcut parte din corul din Dresda Kreuzchor. A debutat pe scenă în 1959, în rolul primului prizonier din “Fidelio”, de Ludwig van Beethoven, la Opera de stat din Dresda. A ajuns cunoscut în 1962, când a interpretat rolul Belmonte în “Răpirea din serai”, de Wolfgang Amadeus Mozart.

La începutul anilor ´70, a debutat și în calitate de dirijor o carieră care l-a dus pe scenele New York Philharmonic și a Filarmonicii din Viena.