Doliu în lumea muzicii populare! Nicolae Sabău a murit din cauza coronavirusului

Publicat: 30/12/2020 | 17:44

Nicolae Sabău a murit în noaptea de marți spre miercuri din cauza coronavirusului. Artistul avea 91 de ani.

În urmă cu o săptâmână, Nicolae Sabău a fost internat la Spitalul Județean de Urgență din municipiul Baia Mare. Cântărețul a fost testat pozitiv cu COVID-19, iar pe 28 decembrie a fost transferat la Spitalul Suport TBC din Baia Mare pentru a primi îngrijirile medicale necesare.

Din păcate, însă, în ciuda eforturilor depuse de medici, aceștia nu au mai putut face nimic pentru a-i salva viața. Nicolae Sabău s-a stins din viață în noaptea de marți spre miercuri. Anunțul a fost făcut de familia acestuia. Printre cei care l-au cunoscut și îndrăgit s-a numărat și Fuego, care a transmis un mesaj emoționant pe Facebook.

”Maestrul Nicolae Sabău ne-a părăsit! Ce frumos și ce emoționant a fost anul trecut, când, de ziua lui de naștere, pe 6 decembrie, am ajuns la el acasă și i-am cântat și ne-am bucurat împreună! Era o fericire continuă, energie și lecție pentru noi toți cei care am uitat sau nu știm cum se trăiește cu adevărat! A fost un om emblemă, un om în adevăratul sens al cuvântului, o enciclopedie a bunătății, un tezaur! A fost uriaş pentru curajul său, pentru felul în care-a trăit o viaţă pornită de jos, din talpa satului, ajungând să fie iubit de-o Românie întreagă, pentru verticalitate, demnitate, trăinicie și repertoriul fenomenal pe care-l are, de la doine, la cântece de jale, despre mamă, tată, cântece de război sau tropotite reprezentative pentru Maramureșul istoric.

Nicolae Sabău a fost și va fi, pentru mine, o icoană a simplității. Iar folclorul românesc este bogat prin tot aportul adus de el, fiind singurul mare artist care a reprezentat cu cinste, peste 70 de ani, cinci zone folclorice distincte, toate din marele Maramureș! A fost veșnicia întruchipată a satului, un simbol românesc , peste toate, unul care nu va fi uitat niciodată și care sigur, dar sigur, va sta în loc de definiție a înaltului! Sunteți veșnic, maestre! Rămas bun!”, a scris Fuego pe contul său de Facebook.

Și Sofia Vicoveanca și-a exprimat regretul la aflarea veștii triste.

”Dragilor, chiar acum am primit vestea tristă (care a căzut ca un trăsnet): a plecat dintre noi Nicolae Sabău. Nicule, ai luat cu tine toate amintirile drumurilor noastre…ducând cântecul de-acasă, bucurând sufletele celor care ne ascultau….Să-ţi fie drumul lin spre stele…şi Domnul să-ţi odihnească sufletul în Sf. Lui Lumină….Condoleanţe familiei şi tuturor celor care i-au ascultat cântecele, l-au îndrăgit…! Veşnică pomenire!”, a scris Sofia Vicoveanca pe Facebook.

Casa artistului din comuna Cicârlău a fost transformată în muzeu al artei şi cântecului popular, iar acesta a lăsat-o moştenire comunităţii pentru a promova ideea artei autentice.