Doliu în învățământul din România. A murit Valentin Mureșan. Care este cauza decesului

Publicat: 03/02/2020 | 17:56

Învățământul din România este în doliu. Profesorul de filosofie Valentin Mureșan a murit, iar vestea tristă a adus lacrimi și durere în sufletele rudelor, ale colegilor săi, dar și în ale studenților săi. În această după-amiază a fost dezvăluită și cauza decesului.

Valentin Mureșan a murit la vârsta de 68 de ani

Profesor la Facultatea de Filosofie a Universității din București, Valentin Mureșan a murit cu doar câteva zile înainte de a împlinit onorabila vârstă de 69 de ani. Decesul a survenit în noaptea de duminică spre luni, după ce a suferit un infarct. Anunțul a fost făcut de unii dintre colegii săi profesori.

“Este peste măsură. În noaptea aceasta ne-a părăsit, tot în urma unui infarct, la fel ca şi profesorul Robert Reisz (Universitatea de Vest) care ne-a părăsit aseară, prietenul şi colegul nostru, profesorul Valentin Mureşan (68 de ani), El este marele ctitor al şcolii de filosofie moral-politică din Universitatea Bucureşti. A lăsat în urma lui o operă, o şcoală, o zidire adevărată. A lăsat în urma lui prietenii foarte bune, dragul şi înţelegerea de viaţă. A lăsat în urmă familia sa. Pe Gina şi pe Tudor. Să-ţi fie odihna lină, dragul nostru Vali!”, a anunţat Mihaela Miroiu, profesoară la SNSPA, pe pagina sa de Facebook.

Promotor al filosofiei morale și al eticii aplicate în România, profesorul Valentin Mureșan a fost creator de școală și a îndrumat mii de studenți, masteranzi și doctoranzi. Regretatul dascăl vfi comemorat marți, 4 februarie, începând cu orele 18:00, în Amfiteatrul “Mircea Florian”, Facultatea de Filosofie (Splaiul Independenței nr. 204).

Valentin Mureşan – biografie

Valentin Mureşan avea 68 de ani și a fost profesor de filosofie morală şi etică aplicată la Facultatea de Filosofie, unde a înființat Centrul de Cercetare în Etică Aplicată. Potrivit CV-ului publicat pe site-ul universității, Mureșan a publicat lucrări de filosofie morală (Platon, Aristotel, Kant, Mill, Hare), precum şi lucrări de etică aplicată (Managementul eticii în organizaţii, 2009; Fericirea, datoria şi decizia etică, 2010).

De asemenea, el a publicat comentarii extinse pe marginea unor lucrări fundamentale de Platon, Aristotel, Kant şi Mill, precum şi studii de filosofie morală analitică şi management etic. A tradus sau coordonat traducerea unui număr mare de lucrări în tradiţia analitică (R.M. Hare, B. Williams, H.Prichard, G. Moore etc.) şi a editat numeroase volume în România şi în străinătate (Japonia, SUA), relatează hotnews.ro.

În același timp, Valentin Mureșan era Distinguished Research Fellow al Centrului Uehiro pentru Etică Practică (Universitatea Oxford) şi membru al consiliului editorial al Journal of Applied Ethics and Philosophy (Universitatea Hokkaido, Japonia). În perioada 1995-2001 a fost decan al Facultății de Filosofie, iar în perioada 1996 -2201 a lucrat la Ministerul Educației ca director expert în programele PHARE, perioadă în care s-a ocupat și de reforma în educație. În ultima perioadă, Valentin Mureșan a fost director onorific al Centrului de Cercetări în Etică Aplicată şi al Revistei Române de Filosofie Analitică.