Doi turiști rătăciți au fost salvați cu ajutorul jandarmilor montani din Olănești și al salvamontiștilor

Publicat: 07/06/2020 | 12:50

Doi tineri din Cluj, pasionați de excursii în zona montană, care au plecat ieri din satul Cheia spre Schitul Iezer, s-au rătăcit pe un versant izolat și au cerut ajutor prin apelul unic de urgență 112, în jurul orelor 22.00.

În urma apelului s-a constituit un echipaj de jandarmerie montan și salvamontiști. Salvatorii au plecat în căutarea tinerilor și au păstrat în permanență legătura cu aceștia, pentru o localizare cât mai exactă. Din cauza traseului dificil și prăpăstios, tinerii au fost găsiți după 30 de minute de căutări, puțin speriați și dezorientați, la aproximativ 500 m de Schitul Iezer.

Cei doi turiști au mărturisit jandarmilor și salvamontiștilor că au dorit să ajungă la Schitul Iezer prin pădure, dar traseul nemarcat pe care au pornit, harta avută și lăsarea întunericului le-a cam dat bătăi de cap. S-au rătăcit, moment în care au sunat la 112. Din fericire, turiștii nu au avut nevoie de îngrijiri medicale și au fost conduși în siguranță până la autoturismul proprietate personală, parcat în apropierea Schitului.

Jandarmii montani și salvamontiștii reamintesc turiștilor să se aventureze pe munte cu echipament corespunzător, doar pe trasee marcate și să se intereseze asupra gradului de dificultate al acestuia. (CITEȘTE ȘI: PERSOANĂ RĂNITĂ ÎNTR-UN ACCIDENT PRODUS ÎN CENTRUL CAPITALEI. A FOST NEVOIE DE INTERVENȚIA DESCARCERĂRII. VIDEO)

Un turist a fost găsit mort în Piatra Craiului

Un turist a fost găsit mort în Piatra Craiului, în zona de gol alpin, sub vârful Zbirii. Potrivit primelor informații, bărbatul ar avea aproximativ 30 de ani, iar salvatorii încearcă recuperarea cadavrului.

Este o zonă foarte dificilă, motiv pentru care a fost solicitată și intervenția unui elicopter SMURD. Ieri, în jurul orei 15.40, un turist care trecea prin zona respectivă a văzut cadavrul și a anunțat salvamontiștii de la Zărnești.

Salvamontiștii au chemat elicopter SMURD, însă – într-o primă fază – echipajul aerian nu a putut ajunge la locul tragediei. În aceste momente, potrivit sursei citate, alți doi salvamontiști au ajuns din nou la cadavru, iar un elicopter SMURD va încerca, din nou, recuperarea cadavrului. Traseul este extrem de dificilă, în acea zonă, iar dacă elicopterul SMURD nu va reuși să recupereze trupul bărbatului, atunci salvamontiștii vor încerca să îl transporte pe jos. (CITEȘTE ȘI: DOLIU ÎN SHOWBIZ! SOȚUL VEDETEI DE LA NOI A MURIT)