Doi medici de familie infectați cu COVID-19 pun pe jar un întreg județ. Au luat contact cu zeci de pacienți și…

Publicat: 23/06/2020 | 16:03

Deși, teoretic, suntem într-o etapă de relaxare și ne așteptam la ieșirea din starea de alertă, noul coronavirus continuă să facă ravagii. Numărul cazurilor crește alarmant. Județe care, în starea de urgență, au stat liniștite, acum sunt puse pe jar. În Dâmbovița, în doar două săptămâni, numărul cazurilor a crescut cu peste 100 de noi pacienți diagnosticați pozitiv. Grav este că autoritățile vorbesc despre transmitere comunitară. Doi medici de familie, care iau contact zilnic cu zeci de pacienți, au fost diagnosticați cu COVID-19, la câteva zile distanță unul de celălalt. CANCAN.RO are toate detaliile.

În 9 iunie, județul Dâmbovița avea înregistrate 321 de cazuri de coronavirus. Numărul nu era foarte mare și nici creșterile uriașe. În decurs de două săptămâni, a ajuns la 428 de cazuri, număr raportat pe 22 iunie. Peste 1.560 de persoane sunt plasate în izolare la domiciliu, iar alte 12 în carantină. De la debutul pandemiei, 19 persoane au decedat în acest județ.

Filmul evenimentelor

Săptămâna trecută, o asistentă medicală și un medic de familie au fost confirmați pozitiv în comuna Crângurile. În zonă a fost scandal pentru că, după ce asistenta a primit rezultatul și a fost internată, medicul de familie a continuat să vină la cabinet și să ia contact cu pacienții. Potrivit DSP Dâmbovița, legea îi permitea acest lucru, chiar dacă era contact direct.

„În conformitate cu metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus: «personalul medico-sanitar şi auxiliar asimptomatic contact direct cu caz confirmat, va fi testat în ziua 6/7 de la ultimul contact posibil infectant, iar în perioada imediată contactului posibil infectant şi până la primirea rezultatului de laborator, personalul medico-sanitar şi auxiliar îşi poate desfăşura activitatea, cu respectarea măsurilor de protecţie standard»”, au transmis reprezentanții DSP.

Situația îmbolnăvirilor pare să se agraveze
Situația îmbolnăvirilor pare să se agraveze

Pe 17 iunie doctorița a fost testată, iar pe 19 a primit confirmarea: avea COVID-19. Un echipaj ISU a preluat-o şi a fost adusă la Secţia Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgovişte, de unde a fost transferată la Spitalul ROL 2 Bucureşti pentru că starea ei s-a înrăutățit din cauza comorbidităților.

Oamenii din comunitate s-au panicat pentru că luaseră contact cu ea la cabinet când au venit pentru consultații și rețete medicale. Medicul a declarat că purtase mască și respectase distanța. (CITEȘTE ȘI: FOCAR DE COVID-19 ÎNTR-UN CENTRU MEDICO-SOCIAL DIN DÂMBOVIȚA)

Al doilea medic a aflat întâmplător că e infectat

23 iunie 2020: o veste cade ca un trăsnet. Un alt medic de familie este confirmat pozitiv. De această dată din Găești, localitate aflată la 8 km de comuna Crângurile. Cadrul medical a aflat întâmplător că este infectat în urma unor investigații de rutină. Acum este internat la Institutul Matei Balş din Capitală. Panica este mare în rândul oamenilor, iar autoritățile deja dau semnale că ar fi probleme.

Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Alexandru Oprea, a declarat, marți, că spitalele sunt ocupate aproape de capacitatea maximă și că nu mai există personal pe care să-l pună la dispoziție dacă numărul cazurilor crește în același ritm. Acesta a spus că nici județele din jur nu mai dispun de locuri suplimentare pentru a prelua din cazuri. (NU RATA: PANICĂ LA UN AZIL DE BĂTRÂNI DIN DÂMBOVIȚA. OAMENII SE TEM SĂ NU SE FI INFECTAT CU NOUL CORONAVIRUS DUPĂ CE O ÎNGRIJITOARE A FOST TESTATĂ POZITIV)

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)