Doctorul Adrian Streinu-Cercel, detalii despre cum se va desfășura testarea pentru coronavirus în Bucureşti?

Publicat: 30/03/2020 | 12:39

Doctorul Adrian Streinu-Cercel, manager al Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” a explicat cum se va face testarea pentru coronavirus în București și despre ce presupune acest proces.

Invitat în cadrul emisiunii „Sinteza zilei”, Adrian Streinu-Cercel a vorbit duminică seara despre ce presupune testarea bucureștenilor. „Este o evaluare epidemiologică. Noi practic facem un eşantion care să fie reprezentativ. Este o stratificare pe categorii de grupă de vârstă. De aici vom obţine două imagini. (CITEȘTE ȘI: ULTIMA ORĂ. ÎNCĂ O PERSOANĂ A MURIT ÎN ROMÂNIA DIN CAUZA CORONAVIRUSULUI. NUMĂRUL DECESELOR A AJUNS LA 44)

Prima ne va spune cât a circulat acest virus până acum în populaţie şi asta se traduce prin apariţia anticorpilor în sângele pacienţilor. Acest test se face din deget, el nu are rol de diagnostic, atenţie. El are rol de a ne spune dacă acea persoană a trecut sau nu prin infecţia cu SARS-CoV-2 (…)

A doua imagine se face din secreţiile nazale şi faringe, ca să ne spună prezenţa virusului. Vom şti cât a circulat şi pe unde circulă în momentul de faţă. E logic că dacă ai aceste două informaţii nu faci altceva decât să te duci acolo unde ai focare şi încerci să limitezi.

Putem să nu facem chestia asta, să stăm frumos cu mâinile încrucişate şi să aşteptăm să vină pacienţii la Balş. Eu nu pot să fac asta. Ştiu că pot să organizez o astfel de identificare împreună cu colegii, cu colectivul de lucru. Deja am primit tablete de la companiile de telefonie mobilă cu sim-uri pe care să le folosim timp de şase luni. Am făcut un chestionar ca să punem o serie de întrebări. Totul se lucrează pe tabletă, cu distanţă socială corespunzătoare. Vom fi însoţiţi de Poliţie. Mâine şi poimâine se termină eşantionarea…Virusul atacă pe extreme acum. Ataca copiii, bătrânii, acum atacă pe grupa de mijloc. Cât să îl mai lăsăm să îşi facă mendrele?”, a spus Adrian Streinu-Cercel , potrivit Antena3.

Care este procedura?

Adrian Streinu-Cercel a mai vorbit despre felul în care oamenii o să fie testați. Se va lucra cu președinții scărilor de bloc, care au responsabilitate de a anunța locuitorii. (VEZI ȘI: STREINU-CERCEL, DESPRE TRANSMITEREA INFECȚIEI CU NOUL CORONAVIRUS PRIN MUȘCĂTURA ȚÂNȚARULUI. CUM POATE FI EVITATĂ CONTAMINAREA)

„Nu se pune problema să intram în casă, se pune problema să venim în fața blocului. Președintele scării se va pune de acord și va anunța la ora x coboară familia x. Aceste teste se fac, timpul este de 15 minute, în 20-30 de minute noi vom putea avea rezultatul și îl vom da persoanei prin sms”, a mai declarat Adrian Streinu-Cercel