Directorul OMS, avertisment pentru întreaga populație: ”Ştiu că unele ţări pregătesc deja…”

Publicat: 10/04/2020 | 23:05

Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a avertizat, vineri, că ridicarea măsurilor restrictive poate provoca un nou val de îmbolnăviri cu COVID-19.

Oficialul a subliniat că o ridicare prematură a măsurilor restrictive va duce la reactivarea virusului ceea ce ar reprezentat un impact economic mai grav și mai prelungit.

”Ştiu că unele ţări pregătesc deja tranziţia pentru încetarea restricţiilor de circulaţie. Ca toată lumea, OMS ar dori să vadă că restricţiile încetează. În acelaşi timp, ridicarea prea devreme a restricţiilor ar putea duce la o recrudescenţă mortală a pandemiei. Revenirea ar putea fi la fel de fatală ca şi propagarea dacă nu este gestionată corespunzător. Fiecare individ are un rol în înfrângerea pandemiei”, a declarat directorul organizaţiei cu sediul la Geneva, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

În opinia directorului OMS, sunt trei direcţii asupra cărora statele trebuie să se concentreze. (CITEȘTE ȘI: CORONAVIRUSUL A SUFERIT MUTAȚII. SEMNELE SĂ VĂD PE PIELE. UN NOU SIMPTOM ALERTEAZĂ MEDICII)

„În primul rând, cerem tuturor statelor să se asigure că măsurile sanitare de bază sunt complet finanţate, inclusiv depistarea cazurilor, testarea, urmărirea contactelor, culegerea de date şi campaniile de comunicare şi informare. În al doilea rând, cerem statelor să întărească bazele sistemului medical. Aceasta înseamnaă că personalul trebuie plătit, iar unităţile medicale să primească finanţare pentru a achiziţiona materiale sanitare esenţiale. În al treilea rând, cerem statelor să elimine barierele financiare în ceea ce priveşte îngrijirea sănătăţii”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus.