Din 15 martie se schimbă modalitatea de programare pentru vaccinarea împotriva COVID-19. Cum trebuie să procedeze cei interesați

Publicat: 02/03/2021 | 22:19

Începând cu data de 15 martie o să existe unele schimbările în ceea ce priveşte programarea la vaccinare împotriva COVID-19. Vicepreşedintele Comitetului Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Andrei Baciu, a anunțat care o să fie acestea.

Potrivit spuselor acestuia, oricine se poate înscrie pe platforma de vaccinare, iar atunci când unei persoane îi va veni rândul la vaccin, va fi anunţată prin SMS. (CITEȘTE: 18 DOZE DE VACCIN PFIZER AU FOST ARUNCATE LA GUNOI, DIN GREȘEALĂ)

”Din 15 martie o să putem să accesăm şi să ne înregistrăm pentru vaccinare, astfel încât, în momentul când vor ajunge doze pentru un centru pe care îl selectăm, să fim anunţaţi şi să putem să mergem să ne vaccinăm foarte uşor. Practic se întrevede şi deschiderea celei de-a treia etape, ultima etapă, tocmai pentru că în luna martie se primesc peste 2,6 milioane de doze, iar în luna aprilie la fel, doze foarte multe, de ordinul milioanelor.

Concret, ne dorim să ne vaccinăm într-un anumit centru pe care îl ştim, care se află în proximitate, în oraşul nostru. Când intrăm pe platformă, o să vedem centrele de vaccinare şi ne alegem un centru de vaccinare, iar atunci când ne alegem respectivul centru noi o să vedem câte persoane sunt în faţa noastră, ştiind astfel cam când ne-ar veni rândul. După ce se face această înregistrare, în momentul în care ne vine efectiv rândul să ne vaccinăm, vom fi anunţaţi prin SMS pentru confirmare. Pentru că se poate întâmpla o situaţie în care să fii plecat din localitate şi atunci este important ca centrul de vaccinare să ştie aceste informaţii tocmai pentru a putea aloca pe altcineva şi a nu pierde doze”, a declarat Andrei Baciu, la TVR.

„Nu se schimbă nimic până pe 15 martie”

Andrei Baciu a mai precizat că până la data de 15 martie se va schimba nimic. Mai mult, potrivit acestuia, după noile schimbări nimeni nu îşi pierde locul, chiar dacă este plecat din localitate, în momentul în care trebuie să se prezinte la centrul de vaccinare. (VEZI ȘI: PRIMUL LOC DIN LUME ÎN CARE TOȚI LOCUITORII AU FOST VACCINAȚI: „SUNTEM MAI MULT DECÂT GATA SĂ PRIMIM TURIȘTII DIN ÎNTREAGA LUME”)

„Nu se schimbă nimic până pe 15 martie. Din 15 martie se schimbă modalitatea de programare. Pentru cei care se încadrează la o variantă pentru care acum nu se fac programările direct în platformă cum sunt persoanele dializate, pentru că ştim că se află într-o situaţie specială. La fel, pentru aceste categorii se va păstra excepţia pentru că nu se schimbă nimic pentru respectivele categorii de persoane. Ce schimbăm sunt lucrurile, modalitatea de programare pentru toţi ceilalţi.

Nu se va pierde locul, în sensul că persoana respectivă va fi mutată din nou la coada listei de aşteptare, ci va fi reprogramată în paralel, undeva în acelaşi interval pentru că a aşteptat şi a stat la rând pentru a-şi rezerva un loc la vaccinare. Se vor putea programa persoane şi pentru etapa a treia, pentru ultima etapă, astfel că dacă într-un centru se vor epuiza persoanele care doresc să se vaccineze din etapa a doua să putem intra automat cu persoanele din a treia etapă, sigur, existând un mic interval de timp până când cele două vor funcţiona împreună, cum s-a întâmplat de la unu la doi”, a mai declarat Andrei Baciu.