Dezastru ecologic în Siberia! 20.000 de tone de motorină s-au scurs într-un râu. A fost declarată stare de urgență

Publicat: 03/06/2020 | 20:47

Un adevărat dezastru ecologic a avut loc în apropierea oraşului Norilsk în zona artică a Rusiei. Aproximativ 20.000 de tone de motorină s-au scurs într-un râu. În urma evenimentului a fost introdusă starea de urgență.

Scurgerea a avut loc pe 29 mai în districtul Kayerkan din Norilsk. Imaginile de la fața locului arată impactul dramatic asupra mediului și au devenit imediat virale, potrivit The Siberian Times. (CITEȘTE ȘI: SITUAȚIE ALARMANTĂ ÎN UCRAINA. INCENDIUL DIN ZONA RADIOACTIVĂ CERNOBÎL NU A FOST STINS NICI DUPĂ 6 ZILE)

Se pare că, încărcătura de combustibil a fost depozitată în apropierea râului pentru a asigura funcționarea permanentă a unui combinat din zonă, în cazul unei întreruperi a alimentării cu gaz. Din primele cercetări nu a fost stabilit motivul exact al scurgerii. Însă o declarație a companiei Norilsk Nickel, cel mai mare producător mondial de paladiu, care operează parcul industrial sugerează că motivul ar fi topirea gheții din zona arctică. (VEZI ȘI: CINCI LACURI DIN SECTORUL 1 AL CAPITALEI POT FI TRANSFORMATE ÎN „OAZE DE AER CURAT”)

„Din cauza topirii bruște a permafrostului care a servit mai mult de 30 de ani fără probleme, rezervorul de stocare a combustibilului de motorină a fost deteriorat, rezultând o scurgere de combustibil”, se arată în declarația companiei.

Întreaga cantitate de motorină s-a scurs în râul Ambarnaya, care are o lungime de 60 km și care își varsă apele în Lacul Pyasino. Pentru a gestiona cât mai bine impactul și a remedia situația, salvatorii marini din Murmansk au fost transportați în Norilsk cu scopul de a ajuta la atenuarea consecințelor catastrofei ecologice.

În acest caz, un videoclipul realizat de un localnic a devenit viral în mediul online. Imaginile arată gradul de poluare, întrucât bărbatul scufundă o bucată de ziar în apa râului, după care îi dă foc, iar ziarul arte în doar câteva secunde.