Descoperire de ultimă oră! Șase noi tipuri de coronavirus înrudite cu SARS-CoV-2, depistate la lilieci

Publicat: 14/04/2020 | 10:58

Virusul care a provocat o epidemie în aproape toate țările a fost contactat de oameni de la lilieci. Acum, cercetătorii au depistat alte șase noi tipuri de coronavirus în liliecii din Myanmar, sud-estul Asiei.

Deși aparțin aceleași familii, virusurile nu sunt apropiate genetic de SARS-CoV-2, care a cauzat actuala pandemie, sau de virusurile care au generat epidemiile SARS în 2002 sau MERS în 2012, notează revista Live Science. (CITEȘTE ȘI: E ULTIMA DESCOPERIRE! CINE UCIDE, DE FAPT: NU E VIRUSUL COVID-19 CI…)

Aceste noi tipuri au fost descoperite cu ocazia unui studiu asupra liliecilor din Myanmar, finanțat de guvern. Cercetările au avut ca scop identificarea bolilor infecțioase care au potențial de a se transmite de la animal la om. (VEZI ȘI: DERMATOLOGUL E FERM: E OBLIGATORIU SĂ FACI ASTA CÂND VII DE LA CUMPĂRĂTURI, PENTRU A EVITA COVID-19)

În cazul virusul SARS-CoV-2 se bănuiește că s-a transmis la om de la lilieci, probabil cu ajutorul unei gazde intermediare. Între 2016 și 2018, cercetătorii au colectat sute de probe de salivă și excremente de la de 464 de lilieci din 11 specii diferite.

Secvențele genetice din aceste probe au fost comparate cu genomul coronavirusurilor cunoscute și astfel au fost descoperite noi tipuri de coronavirus la trei specii de lilieci dintre cele studiate: PREDICT-CoV-90, PREDICT-CoV-47 și PREDICT-CoV-82, PREDICT-CoV-92, PREDICT-CoV-93 și PREDICT-CoV-96.

„Cele mai multe coronavirusuri nu prezintă risc pentru om, dar când descoperim astfel de boli în animale, la sursă, avem o bună oportunitate de a investiga o potențială amenințare”, a declarat Suzan Murray, director în cadrul programului Smithsonian Global Health, co-autor al studiului.

Studiul se va continua  pentru a se stabili dacă aceste virusuri se pot transmite la alte specii sau la om.