Declarații inedite ale președintelui Klaus Iohannis despre participarea sa la Revoluția din 1989: „Au început să șuiere gloanțele”

Publicat: 21/12/2020 | 14:09

Actualul președinte al României, Klaus Iohannis, povestește în prima sa carte, intitulată „Pas cu pas”, printre altele și despre experiența pe care a trăit-o în timpul Revoluției din decembrie 1989.

În urmă cu 31 de ani, Klaus Iohannis avea 30 de ani și era în funcția de profesor la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” din Sibiu, orașul natal.

„În 1989, am ieșit și eu în stradă, împreună cu toți ceilalți oameni care au urmat imediat semnalul dat la Timișoara. Sibiul a fost unul dintre orașele care au adus sacrificii foarte mari la Revoluție. A fost foarte multă violență pe străzi, foarte multă spaimă și foarte multă speranță. Am sperat să răsturnăm regimul, până când au început să șuiere gloanțele, și atunci a fost mai straniu. Au existat momente când ne-a fost teamă tuturor”, scria Klaus Iohannis în prima sa carte, „Pas cu pas”, citată de ziarul Libertatea.

Nu i-am putut suferi”

„Nu am fost un disident anticomunist. Doar i-am urât, nu i-am putut suferi. Atât. Am stat și la cozi, n-aveam încotro, eram obligat s-o fac, la fel ca toată lumea în acele zile. Mi se pare trist că astăzi unii români îl regretă pe dictatorul Nicolae Ceaușescu. Eu am fost un anticomunist în privat. Am fost împotriva comunismului ca individ, la nivel personal, la fel ca toată familia mea. Atunci nu aveai căi de a exprima aceste lucruri. Sunt un anticomunist convins și cred că Ceaușescu a fost unul dintre cei mai toxici români”, a mai scris Iohannis.

„Încă uităm de crimele în masă, de faptul că nu puteam să ne spunem părerea cu voce tare, uităm de viața gri, uităm de martiri, de călcarea în picioare a simbolurilor naționale, de falsificarea istoriei. Reținem doar lucrurile bune, ca într-un filtru roz al memoriei. Uităm de discriminarea confesională, de faptul că nu puteai să călătorești dacă nu erai parte din sistem sau apropiat al sistemului”, mai scria șeful statului.

Președintele, huiduit în Piața Universității

Klaus Iohannis a fost huiduit, luni, la ceremonia de depunere a unei coroane de flori în memoria victimelor Revoluției din decembrie 1989, în Piața Universității din Capitală.

Un protestatar din public, în fața Teatrului Național, a strigat „Rușine. Rușine să vă fie”, fiind flancat imediat de jandarmi! Un alt bărbat, care se afla în apropiere de troița eroilor Revoluției, a strigat către președinte: „Crimele sunt făcute de prietenii tăi germani, spionii germani..:”, scrie Gândul.ro.