Decizia Senatului! Schimbări în modul de acordare a zilelor libere

Publicat: 26/02/2020 | 20:40

Senatul a adoptat cu unanimitate de voturi un proiect de lege care stabilește noile zile libere. Angajatorii vor putea acorda tuturor salariaților zi liberă pentru sărbătorirea Paștelui și Rusaliilor la date diferite, în funcție de calendarul fiecărei confesiuni. Însă zilele libere acordate în plus o să fie recuperate.

Legea a fost adoptată în Senat și merge la președinte pentru promulgare. Datorită faptului că anul acest Paștele este sărbătorit în zile diferite de catolici și ortodocși, mulți angajați pot beneficia de noile prevederi.

Așadar, membrii cultelor creștine minoritare vor avea zile libere atât la datele la care sunt fixate sărbătorile de către cultul la care aparțin, cât și la datele la care majoritatea ortodoxă le celebrează. Însă aceste zile vor trebui recuperate în funcție de cum stabilește fiecare angajator.

„Proiectul clarifică modul în care se alocă zilele libere de sărbătoare legală pentru cei care au un substrat religios, respectiv enoriaşii fiecărui cult vor putea beneficia de ele în funcţie de specificul acelui cult, iar în ceea ce priveşte modificarea la Legea Educaţiei Naţionale, se introduce o clarificare necesară pentru elevii care sunt musulmani sau evrei, pentru ca aceştia să îţi poată respecta propriile tradiţii. Este un gest de respect pentru culte şi pentru enoriaşii lor”, a declarat deputatul Silviu Vexler, conform Agerpres.