Decizia luată de Grigore Cartianu în cazul ”Daniela Crudu”: ”Cică l-a făcut pe croat de card…și a ajuns cu botoxul spart!” Ce s-a întâmplat pe Facebook-ul ziaristului

Publicat: 10/02/2020 | 22:23

Cunoscutul ziarist Grigore Cartianu a tras o concluzie pripită, chiar el o spune, atunci când a postat pe adresa lui de socializare despre cazul care a răvășit lumea mondenă: Daniela Crudu, bătută măr de iubitul croat! De aceea, Cartianu a retras postarea!

”Cică l-a făcut pe croat la card … și a ajuns cu botoxul spart. Din cauza unor asemenea gonflate nu au timp cei de la 112 de cazuri disperate precum cel al Alexandrei…”, sunt rândurile de început ale ”indignării” lui Grigore Cartianu, care inserează apoi materialul de pe ziaristii.com. Articol care începe cu un titlu sugestiv, ”Pațachine blochează 112. ”Cruduța” a sunat să reclama că ”iubi” al ei, croatul bănos, i-a….”

Cartianu explică, pe ziaristii.ro, cum s-a scris articolul inițial, pe care l-a acceptat, dar, primind mai multe sesizări, a decis să-l retragă, ștergând atunci și postarea de pe Facebook.

Grigore Cartianu avea să revină, a doua zi, cu explicații chiar pe site-ul unde este fondator.

”Cadrul era OK, dar finalitatea a fost un eșec. Îngroșarea unor particularități ale personajului (botox, silicoane, moravuri discutabile) a mutat atenția departe de centrul de greutate al subiectului.

Știind care au fost intențiile autoarei, la început i-am dat dreptate, ba chiar i-am promovat articolul pe Facebook.

Ulterior, am primit mai multe semnale, de la oameni pe care-i prețuiesc. În general nu cedez la presiuni exterioare, dar anumite păreri, ale unor persoane cu gândire așezată (unele îmi sunt apropiate, pe altele le cunosc doar din Facebook), mă pun pe gânduri.

Am citit articolul acordând mai multă atenție stilului și mesajelor transmise chiar și involuntar. Am constat că sunt probleme majore. Așa se întâmplă când una e intenția și alta e finalitatea. Iar finalitatea a fost cea care a generat comentarii acide în spațiul online. Citind articolul, rămâneai cu senzația că vinovată pentru bătaia încasată a fost însăși Daniela Crudu, nu croatul agresiv. Din neatenție, un amănunt secundar (profilul persoanei respective) a fost împins în prim-plan. Și nu era corect nici față de Daniela Crudu, nici față de persoanele agresate în general (bărbați, femei, tineri, vârstnici – nu contează).

Însuși titlul dădea un semnal nefericit: „Pațachine care blochează 112. «Cruduța» a sunat să reclame că «iubi» al ei, croatul bănos, i-a spart botoxul. Tocmai când trăia și ea «o frumoasă poveste de dragoste»…”

„Cruduța” – cum îi spun taboidele, și le înțeleg, deși mie îmi displace – e tipul de personaj care poate fi ironizat, ridiculizat, tratat în regim de pamflet acid, dar în situații normale, nu în cazuri precum cel din zorii zilei de duminică.

Eram indecis între a opera modificări pe textul colaboratoarei noastre sau a-l retrage complet de pe site. Câteva mesaje exprimate în spațiul public de compatrioți de mare calitate, al căror discernământ a fost confirmat și reconfirmat în situații critice ale societății (inclusiv în mișcările civico-politice ale ultimilor 2, 3, 10 sau 30 de ani), m-au convins să apelez la cea de-a doua variantă.

Ca fondator și editor-șef al platformei Ziaristii.com, am retras articolul inițial.

Vă mulțumim tuturor celor care ne-ați trimis astăzi semnale, pe toate canalele posibile (mesaje pe site, pe Facebook sau pe e-mail; postări pe Facebook; articole pe bloguri; apeluri telefonice etc.). Ca de obicei, feedback-ul vostru a fost și astăzi deosebit de prețios, dovadă că ne-a convins să luăm o decizie important”, a explicat Cartianu.