De teama coronavirusului, românii au luat cu asalt magazinele și au golit rafturile

Publicat: 12/03/2020 | 11:17

Ieri, Organizația Mondială a Sănătății a declarat oficial pandemie de coronavirus. „Am făcut o evaluare, iar situaţia generată de Covid-19 poate fi caracterizată drept pandemie”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

Totodată, oficialul OMS a mai declarat că această criză va afecta toate sectoarele, iar fiecare individ trebuie să se implice în această luptă dusă împotriva coronavirusului. „Nu e doar o criză de sănătate publică, ci o criză care va afecta toate sectoarele, așa că fiecare sector și fiecare individ trebuie să se implice în lupta coronavirusului”, a spus Ghebreyesus. „Suntem împreună, să facem ceea ce trebuie cu calm și să-i protejăm pe cetățenii lumii. E fezabil”, a adăugat el.

În România sunt confirmate, până la această oră, 48 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, iar românii au luat cu asalt magazinele pentru a-și face provizii pe termen lung. În cele mai multe supermarketuri din București sau din țară imaginile par… apocaliptice. Cozi, rafturi goale, cantități impresionante de apă minerală sau plată plasate în cărucioare. Cele mai cumpărate produse sunt carnea, făina, mălaiul, uleiul, dezinfectanții și conservele. Raed Arafat a anunțat că magazinele nu se vor închide, iar lumea nu trebuie să intre în panică, numai că veștile îngrijorătoare și teama că ar putea fi declarată carantina îi transformă pe români în cumpărători feroce.

Din ceea ce transmit responsabilii magazinelor, o criză alimentară nu poate fi adusă în discuție, stocurile epuizate putând fi completate în fiecare zi.