De ce au crescut noile cazuri de Covid-19 în România/ Avertismentul specialiștilor

Publicat: 05/06/2020 | 09:52

Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, explică de ce a crescut numărul noilor cazuri de coronavirus din România. Medicul a declarat că nu redeschiderea teraselor a determinat mărirea noilor infectări, ci faptul că oamenii au renunțat să poarte masca.

„As fi recomandat omenilor sa poarte masca indiferent daca sunt raciti sau nu. Dar degeaba recomandam atunci, pentru ca nu existau masti. (…) Principalul benficiar al mastii este persoana infectata respirator si care nu mai impastie microorganisme. (…) As fi inchis scolile cu o saptamana mai tarziu. (…) Carantina a fost un lucru bun. A scutit Romania de o multiplicare foarte rapida a virusului”, a punctat acesta.

Rafila avertizează că se poate reveni la măsuri mai stricte, mai ales dacă numărul noilor cazuri continuă să crească.

„Astept sa vad ce se va intampla in zilele urmatoate. Nu din cauza teraselor (a crescut numarul de cazuri – n.red.), ci datorita unei relaxari a masurilor de protectie. S-a renuntat la masca. (…) In America de Sud creste rapid. Sunt tari din zona noastra care au revenit la masuri mai dure: Israelul a inchis scoli. Iran, Rusia, fostele state sovietice, numarul de cazuri este in crestere.

Brazilia are o situatie paradoxala pentru ca presedintele recomanda sa nu se tina cont de masuri. Aducerea in zona politica a sanatatii publice e foarte periculoasa. Victimele sunt oameni simpli”, spune medicul.

Vezi AICI ce le mai recomandă specialistul românilor.