Dan Negru, despre pandemia de coronavirus: ”Fără nicio speranță și fără niciun orizont de așteptare…”

Publicat: 18/03/2020 | 11:43
Dan Negru a postat un mesaj emoționant pe pagina sa de socializare, subiectul fiind  – desigur – cel aflat, în această perioadă, pe buzele tuturor. Vedeta TV nu putea rămâne indiferentă la zbuciumul care a cuprins o întreagă planetă și scrie, de la bun început, că ne confruntăm cu două sintagme – ”nu știm când” și ”nu știm cum”…
O perioadă de criză medicală îngrijorătoare, una în care – în fiecare zi – mor oameni din cauza COVID-19. Se fac încercări disperate, în toate țările afectate, pentru ca răspândirea infecției cu noul coronavirus să fie împiedicată, însă rezultatele nu sunt, deocamdată, cele așteptate. Dar lupta este continuă, la toate nivelurile, chiar dacă se poate vorbi despre un ”reset ecologic”. Însă starea de incertitudine îi înspăimântă pe oameni din întreaga lume.
”nu știm când” și ”nu știm cum” sunt singurele noutăți… Îmi place Anand Mahira, îl urmăresc pe Twitter. E un baștan indian cu multe miliarde. Mahira zice că coronavirusul e justificarea unei resetări economice globale. Zice că cei mai mulți din cei care lucrează acum de acasă, acolo vor rămâne. După coronavirus, patronii îi vor întoarce la job pe unii dar pe cei mulți îi vor păstra cu salarii mai mici, lucrând de acasă. E un reset al forței de muncă… Zice că se vor închide mii de fabrici care poluau oricum, că oamenii vor circula mai puțîn dacă vor lucra de acasă și că zborurile se vor reduce simțitor din cauza prețurilor care vor creste. E și un reset ecologic. Coronavirusul e butonul de reset economic. O spun tot mai mulți!”, scrie Dan Negru în mesalul său postat online.

”Lipsa de socializare deprimă, dă boli psihice”

Distanța socială trebuie menținută, în această perioadă, chiar dacă această obligație induce și… riscuri. De ce? Fiindcă, prin definiție, ”omul este un animal social”… Dan Negru este de părere că această stare de fapt poate să ducă, într-un final, și la ”dereglări psihice mult mai grave”.

”Schimbarea banilor, dispariția cashului, naționalizarea de către stat a marilor bussinesuri și apoi întărirea statului care era oricum slăbit și jigărit sunt teorii dezbătute de toate marile analize financiare mondiale. Franța a anunțat deja oficial naționaliza marile companii dacă fi nevoie… E adevărat, lume o luase razna orcium, valorile nu mai existau, banii nu mai aveau valaore, resetul era o chestiune de timp… Dar „omul e un animal social „. A zis-o Aristotel prin anul 300 Î.HR. Lipsa de socializare deprimă, dă boli psihice. „Arestul la domiciliu” a milioane de oameni lipsiți de socializare și închiși în casele lor doar cu gândul la șomajul în care tocmai au intrat aduce dereglări psihice mult mai grave…”, mai scrie Dan Negru.

”O să fie tot mai greu…”

În ultimă instanță, mesajul principal al lui Dan Negru este… pericolul incertitudinii de fiecare zi. Închiși în case și ”fără orizont de așteptare”, oamenii nu pot să fie decât din ce în ce mai triști. Însă, ținând cont de condițiile medicale, nici nu poate exista altă soluție.

”Primul restaurant din lume a apărut în 1765 și s-a numit „Boulanger”. Thomas Boys l-a pictat într-un tablou. Restaurant vine de la la cuvântul „restaurer” adică de la menirea de a-i „restaura„, „revigora” pe cei care intrau mănânce și să socializeze. Fără nicio speranță și fără niciun orizont de așteptare , cu „nu știm când” și „nu știm cum” o fie tot mai greu. Oră după oră…”, a fost mesajul postat, pe pagina sa de socializare, de Dan Negru.