Cum va fi, de fapt, vremea de Paște. Meteorologii au revizuit prognoza pentru luna aprilie

Publicat: 21/02/2020 | 09:54

În acest an, Paștele ortodox va fi sărbătorit pe data de 19 aprilie, iar cel catolic cu o săptămână mai devreme, pe 12 aprilie. În ceea ce privește vremea din perioada respectivă, meteorologii Administrației Naționale de Meteorologie au oferit deja primele informații.

Confom prognozei ANM, vremea în luna aprilie va fi, cel mai probabil, destul de uscată, iar temperatura maximă poate ajunge până la 19 grade Celsius. Diminețile vor fi, bineînțeles, ceva mai reci, mercurul din termometre coborând până în jurul a 12 grade Celsius. În ceea ce privește precipitațiile, Administrația Națională de Meteorologie ne anunță că – în luna aprilie – acesta vor fi, în general, reduse.

Astfel, vremea de Paște se anunță a fi frumoasă, iar o astfel de veste nu poate decât să îi bucure pe românii care vor prefera să iasă în aer liber. De altfel, luna aprilie a mai oferit, de-a lungul timpului, temperaturi ridicate, în 2012 atingându-se și un record – 30 de grade Celsius. În anul 2017, însă, a fost stabilit și un record al temperaturii minime înregistrate – doar 2 grade Celsius.

O tendință de creștere a temperaturii medii

Directorul ANM Elena Mateescu a explicat că săptămâna actuală va fi caracterizată de temperaturi maxime care vor depăşi 16 – 18 grade Celsius în vest, existând o tendinţă spre deficit a cantităţilor medii săptămânale de precipitaţii.

”Vorbim de săptămâna care începe azi până în 16 martie, condiţii în care e posibil ca în sud şi sud-est să vorbim de un fenomen de secetă puternică şi extremă. Dacă luăm în considerare scenarii previzibile pentru 2021 – 2050, simulările indică posibilitatea menţinerii acestei tendinţe de creştere a temperaturii medii. Iată, avem luni de iarnă cu decembrie foarte calduros, cu abatare termică pozitivă de 3,1 grade, avem ianuarie, cu 1,4 grade şi februarie deja cu abatere termică pozitivă de 3 grade Celsius”, a explicat directorul ANM, potrivit digi24.r0.