Cum se tratează infecţia cu coronavirus dacă ai simptome uşoare

Publicat: 23/03/2020 | 20:36

Dacă suspectezi că ești infectat cu noul coronavirus, ai fost depistat pozitiv sau pur și simplu ai grijă de cineva cu această infecție, dar nu există simptome grave, cel mai probabil medicul îți va recomanda să stai la izolare, acasă.

În acest timp, care poate fi și două săptămâni, fii foarte atent la simptomele pe care le ai şi nu lua niciun medicament fără să te consulţi telefonic cu medicul în prealabil.

În cele mai multe dintre cazuri, infecţia cu noul coronavirus prezintă simptome uşoare sau moderate, ca în cazul gripei sau răcelii. În schimb, la vârstnici şi alte persoane cu afecţiuni preexistente există riscul ca aceste manifestări să se agraveze în scurt timp.

În cazul celei de-a doua categorii, cel mai probabil va fi necesară internarea în spital şi monitorizarea pacienţilor.

Dacă ai o formă ușoară, care de obicei este asimptomatică, pentru a trece mai uşor peste această perioadă şi pentru a preveni agravarea sau persistenţa simptomelor, ţine cont de următoarele recomandări.

Protejază-i pe cei dragi

Chiar dacă te simţi bine şi poţi face diverse activităţi este indicat să păstrezi distanţa faţă de membrii familiei cu care locuieşti.

De preferat este să stai într-o cameră separată şi să porţi o mască de protecţie, mai ales dacă în aceeaşi locuinţă stă şi o persoană vârstnică, mult mai predispusă la virus.

Autoritățile recomandă persoanelor care locuiesc singure și prezintă simptomele specifice coronavirusului, trebuie să se autoizoleze la domiciliu cel puţin 7 zile.

În cazul în care trăiesc mai multe persoane în aceeaşi locuinţă, se recomandă autoizolarea tuturor acestora până la două săptămâni. Deci nu aveţi voie să ieşiţi din casă până nu trece acest interval!

Unde apelezi dacă ai suspiciuni

Dacă ai cea mai mică nelămurire, sună-ţi medicul de familie, contactează telefonic direcţia de sănătate publică de care aparţine judeţul tău şi, în cel mai rău caz, dacă simptomele se agravează sună la numărul unic de urgenţă 112.

Nu suna la acest număr dacă simptomele sunt uşoare! Sistemul medical este şi-aşa suprasolicitat, iar strănutul şi nasul înfundat nu sunt considerate urgenţe, aşa că gândeşte-te la cei în stare gravă, care au cu adevărat nevoie de asistenţă medicală.

O linie telefonică TelVerde dedicată persoanelor care vor să afle mai multe informaţii despre coronavirus este 0800.800.358. Dacă sunteţi în străinătate şi vreţi să aflaţi mai multe informaţii legate de prevenirea infectării cu noul coronavirus, puteţi apela numărul de telefon +4021.320.20.20, tarif normal, 24 de ore din 24.

Atenţie însă – linia telefonică este destinată strict informării cetăţenilor şi nu este un număr de urgenţă!

Ce poţi face acasă pentru ameliorarea simptomelor

Până la acest moment nu există un protocol de tratament specific infecţiei cu noul coronavirus. Prin urmare, tratamentul se adresează simptomatologiei.

De regulă, febra şi tusea uscată persistentă, sunt principalele manifestări ale infecţiei cu noul coronavirus. Alte simptome, mai rar întâlnite, pot fi: oboseala, durerile de cap, durerile musculare (mialgia), durerile în gât, nasul înfundat sau diareea.

Citește continuarea pe Csid.ro