Cum se pot dezinfecta măștile respiratorii! O metodă ieftină propusă de o echipă de cercetători

Publicat: 17/04/2020 | 22:51

De când a început epidemia de coronavirus echipamentul medical de protecție a fost la mare căutare. Atât spitalele, cât și oamenii au reclamat un deficit de produse, mai ales în ceea ce privește măștile respiratorii.

Astfel, o echipă de cercetători a descoperit o nouă metodă prin care spitalele ar putea să dezinfecteze măștile respiratorii de tip N95. Conform studiului, un tratament simplu ar putea dezinfecta măștile, fără a le afecta capacitatea de filtrare, ceea ce ar ajuta spitalele să treacă peste deficitul de măști respiratorii. (CITEȘTE ȘI: PRINȚESA SOFIA A SUEDIEI, VOLUNTAR ÎN PRIMA LINIE A LUPTEI ÎMPOTRIVA VIRUSULUI COVID-19)

„Am descoperit o metodă prin care măștile respiratorii de spital pot fi dezinfectate. Trebuie înmuiate într-o soluție de alcool etilic, uscate la aer, iar apoi uscate în vid”, spun cercetătorii, potrivit Libertatea.

Așadar, se pare că elementul cheie este alcool etilic, care spre deosebire de alcoolul izopropilic,care reduce capacitatea de filtrare a măștilor cu aproximativ 40%, nu face acest lucru, dacă este urmat şi de uscare în vid. (VEZI ȘI: PRIN CE MODALITATE ARE PUTEA FI ANULATE AMENZILE COLOSALE, DATE ÎN BAZA ORDONANȚELOR MILITARE. FOSTUL PREŞEDINTE CCR: „S-A EXAGERAT, ESTE SPECIFIC ROMÂNESC”)

„Uscarea în vid elimină stratul foarte subțire de apă care rămâne prins în fibrele din mască după ce aceasta se usucă în aer. Acest strat subțire de apă reduce capacitatea de filtrare dacă nu este eliminat”, se mai arată în studiu.

Cercetătorii care au realizat studiul au repetat de 5 ori metoda de curățare pentru fiecare mască și au observat că nu se reduce capacitatea de filtrare. Această metodă  poate să fie un de ajutor, însă studiul încă nu a fost analizați și de alți experți.