Cum se joacă barbut, pasiunea care i-a adus sfârșitul lui Emi Pian

Publicat: 04/08/2020 | 14:01

Barbutul naște pasiuni mistuitoare și face numeroase persoane să își joace averea la zaruri sau, mai grav, să comită fapte grave. Iată cum se joacă.

Unul dintre cele mai vechi jocuri de noroc atestate în istoria umanității, barbutul este foarte popular în România. Deși pe vremea lui Ceaușescu era stigmatizat și considerat un joc practicat doar de delincvenți. 

Cu toate acestea, azi este foarte popular nu doar în România, ci și în alte locuri.

Cum se joacă Barbut?

Cunoscut și sub numele de Craps, așa cum apare el în limba engleză, barbutul pare un joc complicat, la prima vedere, prin prisma tabelei de joc ce apare pe masa sa dedicată. 

Tu, aruncătorul, vei primi două zaruri pe care trebuie să le arunci pe masa de Barbut. Odată ce zarurile s-au oprit și indică un număr, există 3 posibilități de a continua:

Natural

Naturalul este cea mai bună posibilitate dintre toate cele trei și se referă strict la numerele 7 și 11. Atunci când cele 2 zaruri le indică, runda este câștigată instant și ai posibilitatea de a arunca din nou zarurile.

Craps

Spunem că este Craps, deci o rundă pierzătoare, atunci când zarurile arată 2, 3 sau 12. In pofida acestui rezultat, vei mai primi  încă o șansă să arunci zarurile iarăși în speranța că următoarea dată va fi cu noroc.

Point

Nici de rău, dar nici de bine, Point este invocat când obții numere precum 4, 5, 6. 8. 9 sau 10. Dar ce înseamnă Point? Conform traducerii sale, acesta este un punct, un punct care este așezat pe masă în dreptul numărului obținut la prima aruncare a zarurilor. Pentru a câștiga în cadrul său, va trebui să arunci iarăși zarurile până obții același număr.Privește această posibilitate ca o jumătate de măsură. Pentru a forma un întreg, două identice sunt necesare, în acest caz fiind obligatorie obținerea sumei precedente din nou pentru a câștiga.Știi de ce 7 nu apare în succesiunea de numere de mai sus? Atunci când 7 își face apariția după ce a fost setat un Point, runda se încheie instant, fără șansa de a mai arunca iarăși zarurile.

Care sunt regulile de pariere

Dacă te uiți cu atenție la masa de Craps, vei observa că aceasta nu constă doar în numere și zaruri. Dintr-un capăt în altul, întreaga ei suprafață este acoperită de linii și scris. În spațiile create de aceste linii se încadrează pariurile care pot fi identificate ca:

Pass sau Don’t pass (Trece sau Nu trece)

Acest pariu se pune pe șansa jucătorului de a câștiga sau a pierde. În funcție de ce rezultate urmărești să obții,poți paria pe “Pass” dacă crezi că zarurile vor ateriza în poziție de Natural sau Point (cu mențiunea că acesta nu este pierdut).De asemenea, poți paria pe “Don’t pass” dacă ești ferm convins că zarurile vor forma Craps sau un Point pierzător. Aceste două pariuri se aplică pentru toate rezultatele cu excepția situației când zarurile indică 12. Atunci, indiferent de pariu, suma îți va fi returnată, însemnând că nici nu ai pierdut și nici nu ai câștigat.Pariurile Pass și Don’t Pass pot fi puse doar înainte ca zarurile să fie aruncate pe masă.

Come sau Don’t Come (Vine sau Nu vine)

Come și Don’t Come sunt două pariuri foarte asemănătoare cu Pass și Don’t pass. Diferența dintre cele două fiind că primele se plasează după prima aruncare a zarurilor, în timp ce cele din urmă sunt plasate înainte.Dacă prima aruncare se concretizează într-un 7 sau 11 după ce ai pus pariu pe Come, ai câștigat. Dar dacă nimerești 2, 3 sau 4, atunci ai pierdut. Cât despre toate celelalte numere, dacă nimerești de exemplu 4, acela va deveni punctul (Point) tău și trebuie nimerit iarăși înainte ca un 7 să-și facă apariția. Totodată, 12, și aici ca și în cazul pariurilor precedente, este considerat Push, deci nici câștigător, nici pierzător.Cât despre Don’t Come, acesta este exact opusul lui Come.

Pariu pe număr

Acest tip de pariu se pune de fiecare dată când zarurile sunt aruncate în speranța că pariul va coincide cu rezultatul obținut.

Pariuri Point

Odată ce cunoști valoarea punctului, poți paria pe oricare dintre 4, 5, 6, 8, 9 și 10, in speranța că se va arată înainte ca 7 să o facă, în caz contrar, pariul fiind pierdut.

Field

Atunci când alegi să pui un jeton pe Field, de fapt pariezi că suma celor două zaruri va fi 2, 3, 4, 9, 10, 11 sau 12. Numerele pe care vrei să le eviți cu orice preț sunt 5, 6, 7 sau 8.

Big 6 sau Big 8

Tot în categoria pariurilor point intră și Big 6 și Big 8. Practic, pariind pe ele, pariezi că 6 sau 8 se vor arăta înaintea unui septar