Cum poți vopsi ouăle de Paște dacă n-ai în casă vopsea de ouă

Publicat: 14/04/2020 | 13:16

Paştele bate la uşă, iar românii se gândesc deja la ce vor pune pe masă. Bineînţeles că ouăle roşii nu pot lipsi, însă multe gospodine se întreabă cum le pot colora dacă nu au vopsea de ouă în casă.

Sunt mai multe modalităţi de a vopsi ouăle de Paşte fără a folosi coloranţii din comerţ. Acestea se bazează pe folosirea unor ingrediente naturale şi sunt considerate mai sănătoase decât utilizarea vopselurilor de pe piaţă.

În continuare, vă vom arăta cum puteţi să coloraţi ouăle în diferite nuanţe, folosind condimente, legume sau fructe.

Cum să vopseşti ouă de Paşte natural, fără vopsea din comerţ

Dacă doriţi să înroşiţi ouăle de Paşte le puteţi fierbe într-o compoziţie formată din 2 ceşti de sfeclă tocată, 2 ceşti de apă şi 2 linguri de oteţ din vin. Alternativ, puteţi să le fierbeţi în apa în care s-au adăugat între 3 şi 5 linguri de paprika sau boia de ardei.

În cazul în care vreţi să coloraţi ouăle într-o nuanţă portocalie, luaţi cojile de la 6 – 8 cepe galbene, puneţi-le într-o cratiţă cu 4 căni de apă şi lăsaţi la fiert circa o jumătate de oră.

Vreţi să obţineţi ouă de Paşte mov? Nimic mai simplu! Zdrobiţi circa o jumătate de pungă de afine congelate şi vărsaţi sucul obţinut într-o cratiţă în care veţi mai adăuga 4 căni de apă. Fierbeţi ouăle aici şi veţi vedea că vor căpăta o culoare mov/violet.

Cum să colorezi ouăle de Paşte în diverse nuanţe, fără vopsea

Pentru a colora ouăle în albastru, fierbeţi-le alături de o jumătate de varză roşie. Dacă vreţi ca nuanţa să fie mai puternică, lăsaţi-le să stea peste noapte în apa colorată.

Pentru a vopsi ouăle în culoarea galben, fierbeţi-le în jumătate de litru de apă, alături de 4 linguri de turmeric şi 1 lingură de sare grunjoasă. În compoziţie mai puteţi adăuga şi 2 linguri de oteţ alb. Dacă doriţi să obţiineţi o nuanţă de galben pal, puteţi să adaugi şi ceai concentrat de muşeţel.

Pentru a avea ouă verzi de Paşte, cea mai simplă metodă este să le fierbeţi alături de urzici şi spanac.

Dacă vreţi ca ouăle de Paşte să aibă o culoare maronie, trebuie să le băgaţi în cafea puternică, gata preparată, amestecată cu o lingură de oţet.

În cazul în care doriţi ca ouăle să fie roz, le puteţi fierbe în suc de sfeclă.